Doodslagpleger: tbs verlengd

ROERMOND/VENRAY | De 29-jarige Patrick van Z. uit Roosendaal, die op 13 augustus 2011 Leo van Willigen (54) uit Venray met messteken om het leven bracht, blijft nog zeker een jaar langer in een tbs-kliniek. Dat besloot de rechtbank dinsdag in Roermond.

Door Geert van der Star

Van Z. ging op de fatale augustusnacht via internet op zoek naar een sekspartner. Hij chatte met het latere slachtoffer, met wie hij al eerder contact had gehad. Van Willigen haalde de verdachte op in Roosendaal. Tijdens de autorit naar Venray gebruikte Van Z. ghb en speed. In de woning van het slachtoffer raakte de dader volgens eigen zeggen 'in paniek'. Hij pakte een mes uit het messenblok en stak het slachtoffer in de borst. Het gerechtshof in Den Bosch veroordeelde Patrick van Z. in 2012 tot 6 jaar cel en tbs voor 'doodslag'.

Van Z. lijdt aan een 'psychotische stoornis' door cocaïne 'met wanen'. Volgens zijn behandelaars was er ook sprake van een stoornis 'in het gebruik van xtc, amfetamine, ghb en cannabis'. Die was wel 'in remissie', omdat de man nu in 'een gecontroleerde omgeving' verbleef.

Als hij niet langer tbs met dwangverpleging zou krijgen, was het risico op herhaling 'matig'.

De rechtbank wees op de inzet die Van Z. toonde bij zijn behandeltraject. Dat was reden voor de rechters om niet te kiezen voor de gebruikelijke tbs-verlengtijd van twee jaar.

De rechtbank zag het overigens als 'aannemelijk' dat de behandeling nog langer dan één jaar zal duren. "Het is belangrijk de stappen naar meer vrijheid niet te snel te zetten."

Als de man zich blijft houden aan de regels van de kliniek mag hij dit jaar mogelijk wel al verhuizen naar een 'begeleid wonen voorziening'.