Toegenomen zorg over zonnepark

Smakt | De zorgen over de plannen voor een zonnepark aan de zuidkant van Smakt richting de A73 blijven groeien bij omwonenden. Daar hebben antwoorden van het college van B en W op vragen van drie raadsfracties géén verandering in gebracht. Het zonnepark van ontwikkelaar Kronos wordt op dinsdag 7 mei in de commissie Wonen besproken. De gemeenteraad buigt zich dan op dinsdag 28 mei over de plannen voor een zonnepark van 25 hectare.

Uit de antwoorden blijkt onder meer dat er onvolkomenheden in de geluidsrapportage van Geluidburo zijn geconstateerd. De rapportage is daarop zorgvuldig gecontroleerd en uiteindelijk na aanpassingen alsnog akkoord bevonden door het college. Een kritische omwonende plaatst vraagtekens: 'We hebben ons eigen geluidsrapport laten opstellen door Bureau Kragten en daar komen hele andere cijfers naar voren. De gemeente stelt dat het allemaal wel meevalt, maar daar denken wij anders over'. Volgens de antwoorden van het college van B en W is er wel sprake van geluidstoename, maar blijft er in alle gevallen sprake van 'een aanvaardbaar woon- en leefklimaat'. Volgens het nieuwste rapport krijgen omwonenden te maken met een geluidstoename van 1,3 decibel. 'De geluidstoename is beperkt en niet of nagenoeg niet waarneembaar', schrijft de gemeente in de antwoorden.

Ook bij de (brand)veiligheid werden kritische noten geplaatst, maar de kritiek wordt door de gemeente weggewuifd. 'Externe veiligheid is geen aspect dat onderzocht moet worden'. Wel zijn er zes adviezen gevormd door de veiligheidsregio. Daar zal ook naar gehandeld worden.

Lees verder op pagina 12.