Het evenement werd omlijst met tal van activiteiten.
Het evenement werd omlijst met tal van activiteiten. Foto: Henk Lammen

Peilmoment nadert

Venray | Op het Schouwburgplein in Venray vond afgelopen weekend het Glasweb-Event plaats. Burgers konden er terecht met vragen over de glasvezelaanleg in Venray.

De providers die op de particuliere markt leveren waren aanwezig om hun producten in het centrum van Venray aan te bieden. "Uniek van deze providers is dat ze volledig zijn gespecialiseerd om diensten over de glasvezel te leveren. Alle providers leveren een upload- en downloadsnelheid van minimaal 500Mbps. Op dezelfde snelheid data binnenhalen en versturen is uniek voor glasvezel. Over de koper en coax kan maximaal tien procent van de download snelheid worden ge-upload. Kan iemand via coax 200 Mbps downloaden dan kan hij maximaal 20 Mbps uploaden", aldus Anita Emonts van Glasweb Venray.

Emonts: "De meest gestelde vraag op het Glasweb-Event was 'waarom zou ik overstappen? Ik heb het nu ook goed'. De snelheid, betrouwbaarheid en capaciteit van glasvezel is echter niet te evenaren met andere technieken. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat wanneer u zich tijdig aanmeldt, voor bijvoorbeeld een jaarabonnement internet, kosten ongeveer 480 euro, de glasvezel gratis tot in de woning wordt gelegd. Later kost de aanleg minimaal 750 euro." Een hot item is duurzaamheid. Glasvezel is de meest duurzame internetverbinding voor nu en de toekomst, zegt Emonts beslist. "Glasvezel is gemaakt van glas, telefoonkabel en coax zijn gemaakt van koper. Het signaal over glas gaat door een lichtsignaal. De snelheid van licht is nog steeds het snelst gemeten signaal. Dit maakt het dan ook dat de overheid grote toekomst ziet in glasvezel. Op gebied van wmo (wet maatschappelijke ondersteuning, red.) biedt glasvezel ook veel voordelen. Zorg op afstand is alleen mogelijk bij een betrouwbare internetverbinding, anders wordt deze door de zorgpartijen niet geleverd. Er zijn in de gemeente Venray gevallen bekend waar de zorg op afstand is teruggetrokken omdat de zorg over de coax niet stabiel en betrouwbaar genoeg was. Deze bewoners kijken uit naar de activatie van glasvezel zodat ze de zorg op afstand, en daarmee hun vrijheid, en het langer zelfstandig wonen terugkrijgen en kunnen behouden."

Peilmoment is van groot belang

De bewoners in het centrum van Venray kunnen gebruik maken van glasvezel zodra het benodigde percentage van 30% klantaanmeldingen voor een wijkgebied is behaald. Op dit moment is er nog geen enkel wijkgebied waar het benodigde percentage is behaald. Wijkcentrale Beekweg gaat de goede kant op maar is er nog niet. Emonts: "Het peilmoment voor Wijkcentrale Beekweg is 30 april. Heeft het wijkgebied het percentage dan niet behaald dan is het duidelijk dat er nog onvoldoende behoefte is aan glasvezel." GlaswebVenray en hun providers zijn de komende dagen nog op verschillende plaatsen te vinden: donderdag 25 april van 18.30 tot 20.00 uur in wijkgebouw d'n Hoender, vrijdag 26 april van 13.00 tot 17.00 uur bij Welcom bij Kivits. Op koopzondag (zondag 28 april) zijn ze te vinden op het Schouwburgplein en de Grote Markt en afsluitend is GlaswebVenray met hun providers op dinsdag 30 april van 18.30 tot 20.00 uur aanwezig in het Venrays Museum.

Meer informatie is te vinden op www.glaswebvenray.nu.