Bezoekerscentrum Ysselsteyn weer stap dichterbij

Het nieuwe bezoekerscentrum van de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn krijgt steeds meer vorm. Burgemeester en wethouders zijn akkoord met het aangepaste bestemmingsplan. In mei komt het voorstel in de gemeenteraad.

In de plannen krijgen de twee bestaande gebouwen gezelschap van een hoofdgebouw. Dat bezoekerscentrum herbergt de receptie (met een bemenste informatiebalie) en een leestafel voor de individuele bezoeker. Verder is er plek voor een klein museum, een ontvangstruimte met bescheiden horeca, werkruimte voor wetenschappelijk onderzoek en een studieruimte. Een multifunctionele ruimte voor lezingen, tentoonstellingen en educatieve programma's, een biblio- en mediatheek, kantoor- en vergaderruimtes completeren de indeling. De twee bestaande gebouwen krijgen een opknapbeurt.

Verdubbelen

De initiatiefnemers willen met het nieuwe bezoekerscentrum meer en nieuwe typen bezoekers trekken. Naast de 'vaste' doelgroepen zoals de familieleden en schoolklassen mikken ze op wetenschappers en onderzoekers, toeristen en studenten, die ook steeds vaker uit het buitenland komen. Nu brengen jaarlijks ongeveer 30.000 gasten een bezoek aan het kerkhof.

'Unieke plek'

De begraafplaats wordt een Toeristisch Overstap Punt (TOP). Een TOP is een knooppunt waar onder andere bewegwijzerende fiets- en wandelroutes samen komen. Er zijn plannen om bestaande wandel- en fietsroutes aan te passen, zodat ze de begraafplaats aandoen. Voor wethouder Martijn van der Putten (ruimtelijke ontwikkeling) is 'Ysselsteyn' een unieke plek met unieke mogelijkheden. "Het verbindt verleden en heden, herinneren en herdenken van de oorlog met wat er nu in de wereld gebeurt. Het is een plek die we in Venray willen koesteren en tegelijkertijd willen delen met iedereen".

Dodenherdenking

Op 4 mei herdenken we elk jaar in heel Nederland hen die gevallen zijn voor de vrede en vrijheid in ons land en overal ter wereld. Het thema van de nationale dodenherdenking dit jaar is 'In vrijheid kiezen'. Ook in Venray herdenken wij op 4 mei de doden.

Het programma begint om 18.45 uur met een herdenkingsplechtigheid in de Grote Kerk. Aan de dienst werken onder andere mee: burgemeester Hans Gilissen, deken E. Smeets, mevrouw G. Claessens-Poels, de heer D. Filon en enkele kinderen van basisschool De Lier uit Merselo. Koninklijke Harmonie Euterpe en zangeres Hellen Nillesen zorgen voor de muzikale omlijsting.

Stille tocht
Na afloop van de dienst, om 19.45 uur, is er een stille tocht naar de Oorlogsmonumenten in het Stadspark. Na de kranslegging door de burgemeester en de voorzitter van het Oranjecomité is er om 20.00 uur twee minuten stilte. Daarna leggen vertegenwoordigers van diverse organisaties nog een krans. U bent van harte welkom om de herdenking bij te wonen.

Vacature: accountmanager buitengebied

Wij zoeken een accountmanager buitengebied (WO, HBO/ schaal 10A/ 32-36 uur). Solliciteren kan tot en met 7 mei via Banenplein Limburg. Succes!