Afbeelding
Foto:

Dode vissen door inschattingsfout

Blitterswijck | Ger Wijnhoven kon zijn ogen niet geloven toen hij op tweede paasdag dode vissen aantrof in een droogstaande sloot. In natuurgebied 't Sohr aan de rand van Het Roekenbosch in Blitterswijck trof de natuurliefhebber naar eigen zeggen 'zeker 1500 dode vissen aan'.

Jules Janssen, projectdirecteur van Mooder Maas, kan zich niet vinden in de lezing van Wijnhoven. "Ik ben zelf niet ter plaatse geweest, maar het gaat volgens ons om zo'n twintig dode vissen." Wijnhoven reageert vol ongeloof als hij het getal van Janssen hoort. "Mooder Maas bagatelliseert alles. De sloot is ongeveer 150 meter lang en op iedere meter trof ik zeker tien dode vissen aan. Ik heb alles met eigen ogen gezien." Een waterpomp pompte afgelopen weekeinde water uit een oude Maasarm. Via de sloot zou het water naar de Maas lopen. Toen de pomp maandag stilviel, kwam de sloot uiteindelijk droog te staan. "Logisch, als de sloot afloopt naar de Maas", zegt Wijnhoven. "Ik vind het onbegrijpelijk dat Mooder Maas zo onzorgvuldig te werk is gegaan."

Wijnhoven meldde de stilgevallen pomp direct en een vertegenwoordiger van Mooder Maas heeft de pomp maandagavond wel weer aangezet. Voor veel vis kwam de hulp dus te laat. Volgens Janssen valt de desbetreffende sloot wel vaker droog. "Normaal gesproken is de vis op tijd uit de sloot. Dat is nu niet alle vissen gelukt. Dat komt volgens ons door sediment, dat is onder meer fijn zand dat door de pomp wordt meegezogen de sloot in. Daardoor worden dijkjes gevormd, waardoor de vis niet meer kon ontsnappen. Dat hadden we natuurlijk anders ingeschat."

De vis uit de oude Maasarm was al afgevangen door Mooder Maas. "Dat doen we altijd uiterst zorgvuldig in samenwerking met een gespecialiseerd bedrijf. De vis wordt dan verplaatst naar een zogenaamde klimaatbuffer." De oude Maasarm werd leeggepompt omdat de plas wordt verplaatst. "Dat is een onderdeel van het project."

Wijnhoven vindt het ongekend dat er een vergunning is afgegeven om de Maasarm in het broedseizoen leeg te pompen. "Onbegrijpelijk. Sowieso wordt het voor onder meer de salamanders moeilijk als de Maasarm leegstaat."