Afbeelding
Foto:

Bijenstal bij de boerenschans (video)

Merselo | De bij verkeert in zwaar weer. Steeds meer leefgebied van het insect verdwijnt en de bijenstand loopt al jaren terug. Een ontwikkeling die gestopt moet worden. Om de bij een helpende hand toe te steken is bij de boerenschans in Merselo een bijenstal gemaakt. De bijenstal biedt plaats aan twintig bijenkasten.

"Er worden meerdere bijenvolken gehuisvest en ook de omgeving is aangepakt voor de bijen", vertelt Koos Swinkels namens Stichting Loobeek. "Zo is er veel grond schoongemaakt en is er gezorgd voor veel nieuwe bloemen en planten. Het moet een bijenoase worden. Imkersvereniging Venray gaat de bijenvolken in ieder geval verzorgen en onderhouden." Het verschil met een bijenhotel is dat in de bijenstal families leven. Een bijenhotel is voor solitaire bijen.

Swinkels legt uit over het belang van de bijenstal: "Voor de bijen is het van levensbelang. De bijen worden overal bedreigd. We laten de natuur hier zijn gang gaan en deze voorziening draagt daar aan bij. Ze kunnen ongestoord leven en dat is voor de bijenstand belangrijk."

Toch wordt er nog meer op poten gezet bij de boerenschans in het Loobeekdal. "We willen nog heel veel dingen doen. Er moet een uitkijktoren komen en ook een klein podiumpje waar mensen kunnen zitten tijdens een rondleiding. Ook willen we een schaapskooi van steen realiseren. Daar moeten bezoekers een kopje koffie kunnen krijgen en er moet een mogelijkheid zijn om de elektrische fiets op te laden. Ook de watermolen moet nog gebouwd worden, dus er valt nog genoeg te doen. Zo kunnen we uiteindelijk een beeld geven over hoe het hier 500 jaar geleden was."

Gerrit Hendriks van Stichting Loobeek werd door de imkervereniging benaderd om de bijenstal te realiseren. "Ik heb de prijs opgevraagd, al het hout besteld en uiteindelijk ook alles op maat gezaagd. We zijn met veel vrijwilligers die allemaal hun steentje bijdragen. Wat dat betreft hebben we een loyale groep. Als we een mailtje de deur uitdoen met een hulpvraag is de bereidheid groot om te helpen, maar nieuwe vrijwilligers mogen zich natuurlijk altijd aanmelden." Foto: Henk Lammen.