Vanaf links Ingrid, Ellen, Maud en Clara die iedere maand het vuil in Vlakwater opruimen.
Vanaf links Ingrid, Ellen, Maud en Clara die iedere maand het vuil in Vlakwater opruimen. Foto: Henk Lammen

'Prikdames' in zonnetje (video en fotoalbum)

Venray | Al tien jaar lang trekt een groep dames door het Vlakwaterbos in Venray op zoek naar rommel. Afgelopen zaterdag werden zij ter ere van dit jubileum in het zonnetje gezet. Uit handen van burgemeester Hans Gilissen kregen Maud de Beer, Ellen Peppelenbos, Clara Wannet en Ingrid van Straten een mooie bos bloemen en een chocolade verrassing. "Een mooi voorbeeld van burgerinitiatief dat alle lof verdient", aldus Gilissen over het 'werk' van de vier vlijtige dames.

Door Henk Lammen

Het initiatief werd tien jaar geleden genomen door Clara Wannet (foto-inzet) uit het Groene Hart. Zij wandelde regelmatig met haar hond door de Vlakwaterbossen en ergerde zich aan de rotzooi die werd achtergelaten. Hoe verschrikkelijk dit stukje bos in hartje Venray er bij lag. Wannet benaderde buurtbewoonsters om een keer per maand de handen uit de mouwen te steken. De 'prikdames' van Vlakwater waren een feit. Het is een wereld van verschil hoe het bos, nu tien jaar later, niet alleen een serene rust uitstraalt, maar ook piekfijn onderhouden is. Maud de Beer, een van de vrijwilligsters van het eerste uur, is terecht trots. "Toen we begonnen lag er ontzettend veel afval. Aan oude flesjes en blikjes kon je zien dat er lang niks was opgeruimd. De eerste vijf jaar hebben we dan ook voornamelijk achterstallig onderhoud gepleegd. Je kunt het zo gek niet bedenken wat we allemaal aantroffen. Ondergoed, make-up, maar ook grote stukken als computers, wasmachines, bankstellen en fauteuils. Nu zijn het vooral sigarettenpeuken, patronen waar lachgas heeft ingezeten, de bekende plastic wietzakjes. Dat soort dingen. De vervuiling concentreert zich nu ook op grotere plekken. In de loop der jaren zijn er in het bos enkele voorzieningen bijgekomen, zoals de speeltuin. Daarom lopen we nu ook andere routes. In het begin haalden we gemiddeld drie, vier zakken met rotzooi op. Nu nog een, twee per keer. Dat is toch een halvering."

Naast de drie opruimers van het eerste uur is Ellen Peppelenbos een nieuwe 'prikdame'. "Ik liet regelmatig hier de hond uit en zag dan de dames aan het werk. Ik dacht meteen 'wat doen die goed werk'. Op kleine schaal bezig om de wereld een klein stukje te verbeteren, want dat begint uiteindelijk toch bij ons zelf. Ik heb me direct aangesloten. Wat is het nou om een keer per maand enkele uurtjes actief te zijn om het bos schoon te houden. Het is daarnaast hartstikke gezellig. Heerlijk door de bossen lopen en ondertussen de rotzooi opruimen."

Belofte maakt schuld. Vijf jaar geleden werden de vrijwilligsters bij gelegenheid van het eerste lustrum door de gemeente Venray getrakteerd op een lunch. Burgemeester Hans Gilissen beloofde toen over vijf jaar terug te komen als de groep dan nog zou bestaan. De Beer: "Enigszins schertsend, dat wel. Maar hij heeft woord gehouden. De vijf jaren zijn ook sneller omgegaan dan we dachten." Voordat het gezelschap zich tegoed gaat doen aan de lunch, staat een korte wandeling op het programma door het Vlakwatergebied. Onderweg keuvelend, speuren de vier 'prikdames' wellicht onbedoeld naar achtergelaten peuken, plastic zakjes en ander afval. Op de automatische piloot. Op de eerste zaterdag van de maand is het vaste prik om samen het bos in te gaan. Door weer en wind, regen en kou trotserend. Peppelenbos: "Op laarzen door de modder, maar dan hebben we wel weer een of twee zakken vuilnis opgehaald. Dat afval is dan het bos uit, fantastisch toch? Het geeft in ieder geval een goed gevoel." Het is een hecht damesclubje, mannen zijn in geen velden of wegen te bekennen. "Maar die staan wel achter ons", glundert Ellen. "Als ik thuis kom, krijg ik van mijn man een heerlijk kopje koffie en zegt hij 'meid, wat heb jij het goed gedaan vandaag'."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding