Afbeelding
Foto:

Meiboom plaatsen en Koningsdag

Blitterswijck | Het St. Antonius Abt Gilde plaatst op zaterdag 27 april tijdens Koningsdag de meiboom op het dorpsplein in Blitterswijck.

De plaatsing van de meiboom berust op een oud gebruik dat voorkwam in grote delen van Europa. De meiboom refereert als symbool aan de levensboom ten teken van vruchtbaarheid en voorspoed. Men geloofde dat de planten van de boom leidden tot vruchtbaarheid van vee, akkers en mensen.

Het gilde plaatst de meiboom alweer voor het dertigste jaar. Verder is er een optocht door Blitterswijck onder leiding van muziekvereniging Moed en IJver en het St. Antonius Abt Gilde. Ook de kinderen van de basisschool zijn aanwezig in de optocht met versierde fietsen, trapauto's en steps. De start van de optocht is om 12.45 uur. Bij huize Hendriks aan de Langstraat wordt gestopt en acht broeders pakken de versierde meiboom op, om die vervolgens mee te dragen naar het dorpsplein, waar de meiboom wordt geplaatst en de hele maand mei blijft staan. Bij aankomst spelen de tamboers en klaroenblazers van het gilde en Moed en IJver enkele nummers. Na het spelen van het Wilhelmus wordt bekendgemaakt wie de mooist versierde fiets of creatie heeft. Per leeftijdscategorie worden de prijzen uitgereikt door het koningspaar van het St. Antonius Abt Gilde.

Vervolgens beginnen om 13.45 uur de koningsspelen, georganiseerd door Oudervereniging Kinderpret. Ook dit jaar is weer van alles te beleven aan en op het plein in Blitterswijck.

Foto: De gildebroeders duwen de 13 meter hoge meiboom omhoog.