Afbeelding
Foto: Henk Lammen

Wegkruis weer op de plek in Heide (video en fotoalbum)

Heide | Op Goede Vrijdag plaatste de stichting Kruisen en Kapellen in de gemeente Venray een kruis terug op de hoek Heideseweg-Volen in Heide. Het kruis heeft de afgelopen winter in het atelier groot onderhoud gekregen. Enkele vrijwilligers van de stichting plaatsten het kruis afgelopen vrijdag terug.

Vier vrijwilligers van de stichting Kruisen en Kapellen hebben het kruis de afgelopen maanden onder handen genomen. "Het kruis is geschilderd en er is ook een nieuw dakje geplaatst. We hebben het kruis destijds opgehaald en nu weer teruggezet op de plaats waar het hoort", vertelt Koos Swinkels van de stichting Kruisen en Kapellen. Bij de organisatie zijn zo'n vijftien vrijwilligers betrokken.

Het kruis in Heide dateert van 1932 en werd geplaatst uit dankbaarheid voor de voorspoedige tijd van de familie Van Meyel in Heide. Het gezin vertrok naar Venray. Het originele houten beeld van kunstenaar Tijssen uit Roermond raakte versleten en is vervangen door een kopie van kunststof. Vrijwilligers van de stichting hebben het houtwerk en beeld behandeld en in de lak gezet. "Dit kruis was aan de beurt om een opknapbeurt te krijgen. Goede Vrijdag is de dag dat onze heer stierf aan het kruis en daarom hebben wij als stichting deze dag ook uitgekozen om het kruis terug te plaatsen.

Het kruis is een geschenk van de familie Van Meyel

Dit monumentje van devotie kan er weer een tijd tegenaan. Al jarenlang plaatst de stichting kruisen terug op Goede Vrijdag. Ook in dit geval. In 1985 werd op die dag het houten beeld vervangen door een betonnen kopie, en later ook weer door het huidige beeld van kunststof. De traditie is dus al meer dan dertig jaar oud.

Swinkels durft nog niet te zeggen welk project er nu aan de beurt is voor een opknapbeurt. "Wij hebben twee mensen bij de club die zich bezighouden met de bouwkundige status van alle kruisen en kapellen. Zij hebben een lijst hangen in de werkplaats en bekijken wat er als eerste wordt opgepakt. Wat dat is durf ik zo niet te zeggen."

Foto Henk Lammen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding