Afbeelding
Foto:

Boeren ontwikkelen verder


VENRAY | Voor LLTB-bestuurder Peter van Dijck uit Ysselsteyn, die samen met zijn broer een varkensbedrijf runt in Oirlo, is een uitbreidingsstop van landbouwvee in de gemeente Venray, zoals de GLV dat wil, geen optie. Hij heeft andere oplossingen om de overlast van veehouderijen voor de omgeving te beperken. "Bijvoorbeeld technische ontwikkelingen om de scherpe kantjes eraf krijgen."


Hij ziet bijvoorbeeld mogelijkheden in het optimaliseren van luchtwassers en verneveling in stallen om de stank al bij de bron aan te pakken. "Wij doen er een proef mee in onze stallen. Door geur al in de stal weg te nemen, komt er automatisch minder naar buiten. Varkenstoiletten in stallen, zodat de gier van de mest wordt gescheiden, zijn ook oplossingen."
Van Dijck constateert samen met de LLTB dat de feitelijke belasting van veehouderijen, zoals de uitstoot van fijnstof, voor de burger afneemt. Maar ook dat de acceptatie van de burger afneemt.

"Daar waar veel veehouders en burgerwoningen bij elkaar liggen zullen ruimtelijke keuzes aan de orde zijn. De stelling dat boeren en burgers elkaar steeds meer in de weg zitten is te algemeen."

'De veehouder streeft naar steeds minder overlast'

"Er zijn discussies, maar we zien op veel plaatsen ook nog draagvlak. De veehouder streeft naar steeds minder overlast en realiseert zich dat goede communicatie naar de buurman-burger essentieel is. Waar boeren en burgers heel kort bij elkaar zitten, is het aan de gemeente een goed ruimtelijk beleid te voeren."
De LLTB ondersteunt boeren bij de ontwikkeling en toepassing van technieken. De LLTB wil waar nodig afspraken maken over terugdringen van overlast waar die is. Essentieel daarbij is dat de termijn en kosten van technieken haalbaar zijn voor de veehouder. Van Dijck: "Dit kan betekenen dat technieken eerst doorontwikkeld moeten worden, voor ze toegepast kunnen worden."
Krimp van de veestapel om de leefbaarheid in de buitengebieden te garanderen is voor Van Dijck en de LLTB geen criterium. "Het gaat om de belasting naar de omgeving. Die kan door technieken zodanig worden beperkt dat de situatie acceptabel is. We zijn niet blind voor de wensen van de maatschappij en de burgers. Er moet een evenwicht gevonden worden tussen belasting naar de omgeving en dierwelzijn. Meer dierwelzijn levert wel vaak meer uitstoot op. We realiseren ons dat meer dieren op regionaal niveau moeilijk ligt en houden daar rekening mee. Minder dieren zijn acceptabel, maar dat betekent wel dat een hele grote groep consumenten bereid moet zijn voor de concepten met meer dierwelzijn en minder emissies te betalen. De LLTB ziet voor zichzelf ook een rol om de burger en consument bewust te maken van dit dilemma."