Rangel Silaev timmert muzikaal flink aan de weg, ook internationaal.
Rangel Silaev timmert muzikaal flink aan de weg, ook internationaal. Foto: Sander Heezen

Vaderdagconcert Rangel

Venray | Pianotalent Rangel Silaev (19) verzorgt op 16 juni om 13.00 uur een vaderdagconcert in Venray.

Na een succesvolle première in Venray, daarna in Amsterdam en andere steden van zijn nieuwe eigen compositie voor het kunstwerk De Kus van Jeroen Henneman, kreeg de pianist, componist en muziekproducer Silaev vele verzoeken van kunstenaars, vaak Russische emigranten, over een eventuele samenwerking. Hij dacht meteen aan de Russische repertoire voor zijn nieuwe, nog uit te geven, cd met de Russische meesterwerken, namelijk van Prokofjev Romeo en Julia-serie, zijn sonates en van Skrjabin, en ook aan zijn nieuwe eigen composities als inspiratie op kunst van de Russische oorsprong.

"Zulke bijzondere creaties inspireren mij voor nieuwe moderne composities en elektronische filmmuziekproducties, die ik op 16 juni tijdens mijn Vaderdagconcert aan mijn publiek in Venray wil laten horen. Ik begeef me in de meest romantische fase van mijn leven, ik speel niet slechts met mijn handen en vingers, maar met mijn ziel Romeo en Julia van Prokofjev op mijn Steinway-vleugel. Reken maar op dat mijn moderne elektronische muziekcreaties van deze tijd, samen met mijn uitvoering op mijn vleugel, heel passend klinken voor het publiek van nu. Geen noten, maar gevoelens, geen pianotoetsen, maar beeldende kunst, alles gegeven met mijn enorme streven om mijn publiek te raken. In moderne tijd, drukte en stress zijn verbindingen tussen muziek en kunst zeer belangrijk om publiek stil te laten staan en te laten genieten van onze omgeving. Van mensen van wie wij houden, die wij liefhebben, met wie wij onze vreugde en verdriet willen delen."

Rangel Silaev timmert muzikaal flink aan de weg. Zelfs internationaal weet hij zich keer op keer te onderscheiden. Zo communiceert hij nu al met Internationale labels over zijn nieuwe cd's, een met stukken van de Russische componisten en een andere met door hem geproduceerde moderne elektronische filmmuziek, gecombineerd met zijn live piano-uitvoering. Dit 'experience concept' brengt hij ook op 16 juni in Venray ten gehore. Tijdens zijn vorige concert in Venray was ook de jeugd goed vertegenwoordigd. Hij hoopt ook dit keer weer veel jongeren te mogen begroeten.

Rangel gaat zijn concept ook buiten Nederland presenteren. Want Russische emigranten regelen nu al gezamenlijke culturele projecten voor Rangel in andere landen, zoals Tsjechië, Italië, Rusland en Azië. "Ik vind het contact met mijn publiek bijzonder goed en warm, misschien omdat ik toch heel breed, van klassiek tot the 'future music', tijdens mijn concerten uitvoer."

Tijdens het concert op 16 juni krijgt het publiek niet alleen nieuwe stukken van Rangel te horen, maar ook zijn een miniatuur van De Kus, gekregen van de kunstenaar Jeroen Henneman zelf, en de schilderijen op glas van Kata Musatova in de eigen hal van de familie aan de Dr. Kortmannweg 21 in Venray te bezichtigen. "Hoogstwaarschijnlijk regelen wij voor dit concert ook gastoptredens van Russische artiesten. Want ik zal het Russische repertoire spelen en mijn hele familie, behalve ikzelf, komt uit Moskou. Ook de pianostudie van mij bij de Russische professoren heeft een bijzondere bijdrage aan mijn muzikale ontwikkeling en smaak geleverd."

Rangel Silaev studeert al negen jaar aan het conservatorium, de laatste vijf jaar bij het Koninklijke Conservatorium in Den Haag. Dit alles combineert hij met een docentschap piano en film-/dansmuziekproducer. Normaal componeert hij in opdracht voor een bepaalde thema's. Zo heeft hij bijvoorbeeld om de wereld in vrede te brengen zijn Hymne voor vrede voor een orkest met piano gecomponeerd. Aan het einde van dit stuk heeft hij de Amerikaanse, Russische en Nederlandse volksliederen muzikaal in elkaar geweven.

Aanmelden voor het vaderdagconcert kan via e-mail kamerton@wxs.nl of telefoon 06-53427123. Kinderen betalen hiervoor 5 euro, volwassenen 20 euro (inclusief consumptie). Voor meer informatie over concerten of sponsormogelijkheden kijk op www.rangel.nl en/of www.stemvorkvenray.nl.