Verdere groei aantal varkens en kippen

VENRAY | Van de 355 gemeenten die Nederland rijk is heeft Venray de meeste varkens (bijna 660.000) en kippen (ruim 4.260.000) binnen de grenzen. Dat kunnen er in de nabije toekomst zomaar meer worden, omdat er nog vergunningaanvragen op het bureau van de gemeente Venray liggen voor het houden van meer landbouwhuisdieren. Worden die vergunningen verleend, dan stijgt de Venrayse varkensstapel naar ruim boven de 750.000. Het aantal kippen overschrijdt in dat geval ruimschoots de 4.500.000. Dat leert navraag bij de gemeente Venray.

Door Henk Baltussen

Op dit moment liggen er vijftien aanvragen van veehouders voor het houden van extra dieren. Tien van de vijftien betreffen de vestiging van 51.684 varkens en 155.900 legkippen in nieuw te bouwen stallen. Ook een nieuwe rundveestal met 240 koeien hoort bij de tien. Bij de tien aanvragen zitten ook al eerder vergunde stallen, maar die zijn nog niet gebouwd. Het is bij de gemeente niet bekend of voor de nieuw te bouwen stallen, oude worden gesloopt. 'Nieuwbouw van een stal is wettelijk niet gekoppeld aan het slopen van een oude', aldus een woordvoerder van de gemeente.

In vijf vergunningaanvragen is sprake van extra vee in bestaande stallen. Het betreft in dit geval 38.893 varkens inclusief biggen en 142.488 legkippen. Ook willen boeren in Venray 240 koeien en duizend geiten extra gaan houden.
Opgeteld is het een uitbreiding van 90.577 varkens, 298.388 legkippen, 480 koeien en duizend geiten. Procentueel komt de uitbreiding neer op 13,7 procent meer varkens, 7 procent meer pluimvee, 3,1 procent meer rundvee en 25 procent meer geiten.

De cijfers die in de inleiding zijn gebruikt, zijn afkomstig van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Uit CBS-cijfers valt ook af te leiden dat de Venrayse varkensstapel sinds 2005 met 223.000 stuks is gegroeid. In die dertien jaar zijn er ook 1,14 miljoen kippen bij gekomen.

Maar de aantallen landbouwdieren in de gemeente Venray zijn op papier stukken groter. Lees hierover meer verderop in de krant met een grafiek die de vee-aantallen door de jaren heen in Venray en omliggende gemeenten verduidelijkt. In die grafiek zijn ook de koeien-, geiten- en nertsenaantallen meegenomen.

Ook wordt uitgelegd hoeveel mestverwerkingsinstallaties Venray heeft en hoeveel er nog op stapel staan.

De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) geeft commentaar op de cijfers en werpt een blik in de toekomst. Dat doet ook Gezond Leefmilieu Venray (GLV).
Lees verder op pagina 15