Boerderij De Tol.
Boerderij De Tol. Oude foto

Boerderij De Tol

venray | Op de plaats waar nu het Ambachtskwartier staat, stond vroeger een boerderij, De Tol genaamd. Bekend is dat deze boerderij in 1727 al eigendom was van de familie Van Helden.

Ze lag aan de Overloonseweg tegenover het Sint Josefklooster. Het is mogelijk dat op deze plaats een tol is geweest. Enige tijd na de aankomst van de door de Kulturkampf van Bismarck uit Münster verdreven Duitse zusters, die in 1877 het Sint Josefgesticht begonnen, moet de boerderij met de daartegenover gelegen grond aangekocht zijn voor de bouw van het gesticht.

Boerderij De Tol is daarna in gebruik gebleven bij het gesticht, onder andere voor de telling van vee.

In het woongedeelte was een aantal mensen ondergebracht, dat door de zusters werd verzorgd. De achtergelegen schuur is in 1927 gerestaureerd en in verband met de bouw van de lts in de jaren vijftig van de twintigste eeuw afgebroken.

De boerderij zelf werd in de jaren tussen 1925 en 1930 met de grond gelijk gemaakt. De foto dateert uit 1923 en laat verder de Overloonseweg zien, die toen nog een grindweg was. Aan de rechterzijde de heg rond het Sint Josefklooster.

Foto: Gemeentearchief Venray collectie Harrie Coopmans/Jan van der Putten. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.

Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray