Afbeelding

Venray viert vrijheid ook in museum

Venray | "Voor mij betekent vrijheid verdraagzaamheid, dankbaarheid en leven zonder angst. Laten we de ander de ruimte geven. Of iemand anders is, denkt of eruitziet dan jijzelf, dat zou niet iets moeten uitmaken. Toon belangstelling, verdiep je in de beweegredenen of de achtergrond van de ander. Heb respect voor elkaars verschillen."

Hayat Barrahmun, lid comité 75 jaar bevrijding Limburg.

Venray viert 75 jaar vrijheid, medio 2019 – mei 2020

Gedurende de maand oktober 2019 wordt in Venray herdacht dat Venray en alle Venrayse kerkdorpen in oktober 1944 bevrijd werden. De inwoners van Venray waren weer 'vrij'. En nu nog. Het feit dat wij nog steeds in vrijheid leven; in vrijheid samen met familie, buren, vrienden, allen om ons heen. Dichtbij en veraf. Al 75 jaar en hopelijk nog heel lang!

In het Venrays Museum wordt op een aantal manieren aandacht besteed aan deze gedenkwaardige periode. Zo zijn er een aantal activiteiten op educatief gebied, waaronder een escaperoom voor jongeren.

Er komt ook een fotoreportage over de bevrijdingsmonumentjes in onze gemeente. Het Venrays Museum is van plan om documenten en voorwerpen die verband houden met deze periode tentoon te stellen.

Foto: Bruin aardewerken wandbord met een afbeelding van een soldaat die een hakenkruis vernield. Op de achtergrond zijn de Nederlandse vlag en de Grote Kerk te zien. Het wandbord is gemaakt ter gelegenheid van de bevrijding van Venray op 17 oktober 1944.