De fietsbrug in het oorlogsmuseum is in aanbouw.
De fietsbrug in het oorlogsmuseum is in aanbouw. Persfoto

Fietsend opwarmen

Venray | Van 23 tot en met 26 juli 2019 vindt de jaarlijkse Venrayse fietsvierdaagse plaats. In verband met het jubileumjaar '75 jaar bevrijding' wordt dit jaar tijdens de fietstocht extra aandacht besteed aan het herdenken van de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast viert de fietsvierdaagse dit jaar haar zevende lustrum. De combinatie van deze twee jubileumjaren is wat deze activiteit dit jaar zo bijzonder maakt.

Door Pim van Goch

Het 35-jarige bestaan van de fietsvierdaagse in Venray wordt deze zomer gevierd met weer een mooi samengestelde fietsroute door Venray en omstreken. De tocht bevat dit jaar een aantal verassende elementen en start op dinsdag 23 juli 2019 vanaf hotel De Witte Hoeve. Er wordt deelnemers geadviseerd op deze dag tijdig te vertrekken in verband met de mogelijkheid tot een museumbezoek in Vredepeel. Bovendien wordt het meenemen van een geldig legitimatiebewijs verplicht.

De Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel is een van de bijzondere punten in de fietsroute die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog. "Dit is een unieke toevoeging aan de fietsroute", stelt Ernst-Jan Kleinbussink, medeorganisator van het evenement, "deelnemers kunnen hier verschillende voertuigen uit de oorlog bekijken". Er worden meer van dit soort herdenkingsplekken gemarkeerd in het parcours. Hierdoor wordt de link gelegd met het jubileumjaar '75 jaar bevrijding'.

Een ander opmerkelijk punt in de route is het oorlogsmuseum in Overloon. Hier wordt een nieuwe fietsbrug aangelegd waar deelnemers tijdens de tocht waarschijnlijk gebruik van kunnen maken. De organisatie is erg enthousiast over deze unieke kans: "De fietsbrug is op dit moment nog in aanbouw, maar het zou mooi zijn als wij er als eerste overheen mogen fietsen!" Het aantal te bezoeken plekken dat te maken heeft met de bevrijding en de herdenking van de Tweede Wereldoorlog is afhankelijk van de gekozen afstanden. Deelnemers kunnen kiezen tussen routes van 35 km, 45 km en 60 km. Op woensdag 24 juli 2019 is er een speciale route voor gezinnen en families met kinderen. De afstand voor deze route bedraagt 18 km. Tijdens deze kinderdag staan er allerlei spelactiviteiten gepland, waaronder een quiz.

Voor de fanatiekelingen bestaat op zondag 26 mei 2019 de mogelijkheid tot deelname aan een opwarmfietstocht. Aanmelden voor deze dag is niet nodig, het voldoet om op de dag zelf een ticket te kopen bij de kraam van de fietsvierdaagse. Voor de tocht van 23 tot en met 26 juli 2019 is aanmelding van tevoren echter wel gewenst.

De voorinschrijving biedt een korting van 2 euro en sluit op maandag 22 juli 2019. Inschrijven kan bij VVV-Venray of op de weekmarkt van maandag 15 en 22 juli 2019.

Neem voor een meer informatie een kijkje op de website van de fietsvierdaagse: www.fietsvierdaagse-venray.nl.