Kinderen en leiding binnen uit angst voor honden


VENRAY | De leiding van Kindercentrum de Kindersofa aan de Bosweg in Venray kon een tijdlang niet met de kinderen naar buiten, uit angst voor twee loslopende, agressieve staffordshireterriƫrs. De hondeneigenaar hoeft op het laatste moment een dwangsom van 3000 euro niet te betalen, door het nemen van maatregelen.

Door Henk Baltussen

De op pitbulls lijkende honden van een buurman van de Kindersofa ontsnapten met regelmaat van het terrein. Ze renden weleens rond bij de groep kinderen die met begeleiding aan het wandelen was, wat veel onrust veroorzaakte. De leiding trok bij de gemeente erover aan de bel. "We hebben op een gegeven moment besloten om de kinderen voortaan maar binnen te houden", zegt Mieke Michels van de Kindersofa. "Althans, om niet meer met ze te gaan wandelen, in het bos bijvoorbeeld. Bij de Kindersofa kunnen ze wel zonder gevaar buiten spelen."
De honden konden telkens ontsnappen, omdat de omheining onder meer niet hoog genoeg was.
Op 14 juni vorig jaar legde de gemeente de hondeneigenaar een last onder dwangsom op. Dat betekent dat indien een toezichthouder constateert dat een hond zonder toezicht en niet aangelijnd op de weg rondloopt, de eigenaar van de honden een boete van 1000 euro per constatering krijgt opgelegd. Inmiddels hebben toezichthouders drie overtredingen geconstateerd.

Terriƫrs jagen al twee jaar kinderen en leiding schrik aan

Twee keer is de hondeneigenaar gewezen op de dwangsommen die tot 3000 euro zijn opgelopen. Als de eigenaar afgelopen maandag geen afdoende maatregelen had getroffen om ontsnappingen te voorkomen, kon de hondeneigenaar een boeterekening van 3000 euro in de bus verwachten. Na controle blijkt dat inmiddels maatregelen zijn getroffen. Er staat nu een streep door het boetebedrag.
Mieke Michels zegt blij te zijn dat de problemen zijn opgelost en ze weer veilig met de kinderen buiten kan wandelen.
Mochten toezichthouders van de gemeente de honden weer niet aangelijnd tegenkomen, dan krijgt de eigenaar alsnog de rekening van 3000 euro gepresenteerd. Tevens bestaat dan de kans dat de honden in beslag worden genomen.