Ravage door ontsnapte koeien


Leunen | Ontsnapte runderen hebben donderdagavond voor problemen gezorgd op de A73 tussen Horst en Venray. Er vonden diverse aanrijdingen plaats en uiteindelijk raakte één automobilist gewond. Twee koeien hebben het uiteindelijk niet overleefd.

"Met het slachtoffer gaat het naar omstandigheden goed", vertelt Paul Litjens. "Ik had natuurlijk liever gehad dat er helemaal geen aanrijdingen waren geweest, maar het had veel slechter kunnen aflopen."

Litjens verzorgt de kudde van zo'n 25 dieren voor een veehouder. Voor het dertiende jaar op rij graast een kudde koeien op de Leunse Paes en er is volgens Litjens nog nooit wat gebeurd. "Sommige ontsnapte dieren zijn drie vangrails overgesprongen. En zijn pas kilometers verderop teruggevonden. Dat is niet normaal."

De runderen zijn volgens Litjens in paniek geweest. "De dieren zijn opgejaagd, maar we weten niet door wat. Ik ben met een sporenzoeker in het gebied geweest, maar het blijft gissen naar de oorzaak."

Koeien blijven normaliter altijd als kudde samen, maar als de dieren in blinde paniek zijn, is het ieder voor zich. "Vijf koeien zijn het spoor in Tienray overgestoken. Andere koeien worden teruggevonden op de A73 bij de afslag Horst." Daar worden de dieren door vrachtwagenchauffeurs vasthouden. Naar de oorzaak van de ontsnapping is dus nog altijd gissen. Het werd in ieder geval duidelijk dat Litjens niks te verwijten valt.