In en buiten de school voerde Martijn van der Putten boeiende gesprekken met Raaylanders.
In en buiten de school voerde Martijn van der Putten boeiende gesprekken met Raaylanders. Foto:

Wethouder Onderwijs bezoekt Raayland

Martijn van der Putten dag back to school

Venray | Vorige week donderdag bezocht Martijn van der Putten het Raayland College. Nu is hij onderwijswethouder, maar ooit was hij zelf leerling van het Raayland. De meeloopdag maakte zoveel indruk dat Martijn van der Putten deze week nog eens terug naar de school ging om leerlingen en schoolleiding te bedanken.

Het onderwijs in Nederland is regelmatig in het nieuws. En niet altijd positief. Als wethouder van Onderwijs in Venray wil hij niet vanuit de ivoren toren van het gemeentehuis beleid maken, maar zijn informatie ophalen daar waar het gebeurt. Donderdag 11 april liep hij een hele dag mee op de school en kreeg hij uit eerste hand mee hoe het onderwijs in Venray er anno 2019 uitziet.

De dag begon met deelname aan de dagstart met de schoolleiding. De wethouder kreeg een inkijk in de ontwikkelingen en keuzes van dit en volgend schooljaar. Aangevuld met een rondleiding en uitleg over de verbouwingen, gaf dat een blik op de toekomst.

Leerlingarena's

Vervolgens ging de wethouder letterlijk de schoolbanken in en woonde enkele lessen bij, van praktijkonderwijs tot vwo. Deels was het een herkenning uit de eigen schooltijd, deels kon hij zijn beeld aanvullen met nieuwe werkvormen en gesprekken. Ook sloot hij aan bij een van de leerlingenarena's: een werkvorm waarbij leerlingen op onderwerpen feedback geven aan de docenten. "Indrukwekkend om te zien hoe open en constructief de leerlingen delen wat ze meemaken in het onderwijs", reageerde van der Putten na afloop.

De schoolkrant, MR-leerlingen en leerlingenraad gingen ook in gesprek met de wethouder. Ook zij kwamen met tips en tops over het onderwijs anno 2019. Martijn van der Putten tot slot: "Het was een mooi dagprogramma: het gaf echt een kijk op de school van binnenuit. De medewerkers en leerlingen waren heel open over hun successen, dilemma's en verbeterpunten. Wat ik heb beleefd, kon ik teruggeven als compliment en als aanmoediging."