Ingezonden


Heibel tussen Participatieraad WIO en ambtenaren

Ons land staat wereldwijd aan de top waar het om armoedebestrijding gaat. Maar wanneer ik over de Participatieraad lees, lijkt het of zij in een ander land leven. Wat een negatief beeld!

Wij hebben hier een hoge bijstandsnorm en vele toeslagen die ervoor zorgen dat iemand op die manier een hoger maandelijks te besteden inkomen heeft dan iemand die het minimuminkomen verdient. Natuurlijk maken eerder gemaakte schulden, of bijvoorbeeld de eigen keuze om je als zzp'er niet te verzekeren, de kans groot dat je in de schuldhulpverlening komt, maar hoe ver moet de overheid gaan om de gevolgen van deze eigen persoonlijke keuzes in een armoedebeleid weg te nemen? Niet verder dus en liever nog wat gas terug nemen.

Als door een wesp gestoken reageert de Participatieraad op ambtenaren die tijdens een symposium vertellen over hun ervaringen. Wanneer je die ervaringen niet mag benoemen, is het bewijs geleverd waarom de ambtenaren liever hun echte werk deden dan aan dit symposium deel te nemen. Hopelijk komt de Participatieraad spoedig met adviezen waar betrokkenen wel wat aan hebben zoals: ga werken, accepteer elke acceptabele baan en verdien zo je eigen inkomen; maak geen schulden en zorg dat uitgaven en inkomsten in balans blijven. Op adviezen als 'even niet op vakantie' of 'één hond is genoeg' mag geen taboe rusten.

Theo Swinkels, Venray