Dagmar Boom en Lynn Blenckers in voorselectie

Leunen | Dagmar Boom (18) uit Leunen en Lynn Blenckers (24) uit Vierlingsbeek staan op de longlist van Jamie Morrison, bondscoach van het Nederlands vrouwenvolleybalteam. Op die lijst staan dertig speelsters die in aanmerking komen om komende zomer geselecteerd te worden voor Oranje.

Door Ron Koenen

Oranje heeft een drukke zomer voor de boeg met op de rol respectievelijk de Volleyball Nations League, het olympisch kwalificatietoernooi, het Europees kampioenschap en de World Cup. De meeste speelsters die op de longlist staan zijn nu nog actief bij hun clubs in binnen- en buitenland. Na afloop van de competitie melden zij zich op Papendal, waar de trainingen met het nationaal team plaatsvinden. De longlist van 30 speelsters wordt later teruggebracht naar een kleinere selectie.

Lynn Blenckers maakte vorig jaar de overstap van FAST (Gennep en Sint Anthonis) naar het Belgische Hermes Volley Oostende en ontwikkelde zich daar tot sterkhouder. Ze won met haar ploeg de beker en staat nu in de finale van het landskampioenschap. Hermes verloor daarin afgelopen weekeinde de eerste wedstrijd van Asterix Beveren (0-3). "Wij speelden flop en zij top", zegt Blenckers. "Maar dat gaat niet nog een keer gebeuren, want ik wil met mijn teamgenoten in België de dubbel winnen."

Blenckers: "Ik ga op zoek naar een nieuwe uitdaging"

Daarmee zou ze in stijl afscheid nemen van Oostende, want ze gaat de club verlaten. "Mijn spelersmakelaar is ermee bezig. Ik mag blijven bij Oostende, maar de club heeft ook een aantal nieuwe speelsters gecontracteerd. Ik ben niet akkoord gegaan met de nieuwe aanbieding en ga op zoek naar een nieuwe uitdaging. Daar helpt zo'n plaats op de longlist natuurlijk wel bij."

Waar haar toekomst ligt, kan ze niet voorspellen. "Maar niet in Nederland, daar heb ik het wel gezien. Ik hoop op een mooie buitenlandse club."

De focus ligt nu echter nog vol op de strijd om het landskampioenschap. "We hebben het eerste duel van de 'best of five' verloren. Zondag spelen we het uitduel met Asterix." Blenckers ziet de plek op de longlist als 'een mooie erkenning voor haar prestaties', maar ook niet meer dan dat. "Er staan elf middelspeelsters op, dus de concurrentie is groot. Maar natuurlijk ga ik wel naar de trainingen toe, ik heb er mijn zomerbaan zelfs voor afgezegd."

Elf van de speelsters op de longlist komen uit in de Nederlandse Eredivisie, voor het Talent Team Papendal Arnhem, Sliedrecht Sport, Eurosped en VC Sneek. Onder hen is ook passer/ loper Dagmar Boom, die voor dit seizoen de overstap van maakte van Talentteam Papendal Arnhem naar Eurosped.

Boom ging vorig seizoen al eens met de A-selectie van het Nederlands vrouwenteam mee naar het Masters-toernooi in Montreux. "Maar het blijft leuk als je voor Oranje wordt uitgenodigd. Je hoopt er natuurlijk op, maar het blijft toch altijd weer afwachten en elke keer weer een verrassing." Na twee jaar Talentteam maakte Dagmar Boom afgelopen seizoen de volgende stap in haar carrière. Ze heeft het goed naar haar zin bij Team Eurosped in Vroomshoop, waar ze ook woont. "Individueel heb ik me goed ontwikkeld, vooral als teamspeelster. Hier ligt de nadruk veel meer op het team, op het winnen van de wedstrijden. Individueel ben ik tevreden over mijn prestaties, maar als ploeg hebben we met een vierde plaats in de kampioenspoule van de Eredivisie teleurgesteld. We wilden de finale halen, maar dat is helaas niet gelukt. In principe blijft ik ook komend seizoen bij Eurosped", aldus Dagmar Boom.

Boom: "Alles eruit halen wat erin zit"

De talentvolle volleybalster kijkt uit naar de trainingen met Oranje. "Met elke training of wedstrijd bij Oranje, ben je weer een ervaring rijker. Ik ben goed op weg, maar ben er nog lang niet. Mijn doel is om vast bij het grote Oranje te komen en in de toekomst in het buitenland te spelen. Alles eruit halen wat erin zit: dat is al van jongs af aan mijn ultieme droom…"