Mike Teunissen eindigde afgelopen zondag als zevende in de klassieker Parijs-Roubaix.
Mike Teunissen eindigde afgelopen zondag als zevende in de klassieker Parijs-Roubaix. Archieffoto Cor Vos

Zevende plek in Roubaix

Roubaix | Mike Teunissen is zondagmiddag knap zevende geworden in de kasseienklassieker Parijs-Roubaix.

Door Ron Koenen

De 26-jarige wielrenner uit Ysselsteyn kwam in een groepje van acht renners - onder wie Greg Van Avermaet, Zdenek Stybar en Olivier Naessen - op 47 seconden van de winnaar over de streep.


De klassieker, die bekend is vanwege de kasseistroken, werd gewonnen door de Belgische wielrenner Philippe Gilbert. Hij versloeg na 257 kilometer zijn Duitse medevluchter Nils Politt op de wielerbaan van Roubaix. Het tweetal was op de laatste lastige kasseistrook, het Carrefour de l'Arbre, weggereden uit een kopgroep van vijf. De Belg Yves Lampaert, ploeggenoot van Gilbert, werd derde.

Voor Gilbert was het pas zijn derde deelname aan Parijs-Roubaix. De 36-jarige Belg won eerder al vier keer de Amstel Gold Race, twee keer de Ronde van Lombardije en eenmaal de Ronde van Vlaanderen en Luik-Bastenaken-Luik. In 2012 veroverde hij in Valkenburg de wereldtitel op de weg.

Mike Teunissen reed een sterke wedstrijd in dienst van zijn kopman en favoriet voor de zege Wout van Aert. Van Aert kon zijn favorietenrol, mede door pech onderweg (vanwege een lekke band en een val verloor hij veel tijd, red.) niet waarmaken en kwam uiteindelijk moegestreden als 22e binnen. Teunissen kwam op 47 seconden van Gilbert over de streep op een zevende plaats.

"In het begin heb ik me rustig gehouden", vertelt de renner van Team Jumbo-Visma. "Na de eerste kasseistroken ben ik opgeschoven. In het Bos van Wallers zat ik goed van voren. Vanaf dat moment was het vooral bij ons chaotisch.

Van Aert reed lek, nam de fiets van Pascal Eenkhoorn, maar wisselde weer naar zijn eigen fiets. Vervolgens viel hij, maar kwam toch weer sterk terug tussen de auto's. Op dat moment zat ik met Maarten Wynants in de eerste groep. Wachten was voor mij en ook voor Maarten geen optie. Als iemand van ons had gewacht, zou hij op een volgende kasseienstrook worden gelost."

De opdracht op dat cruciale moment in de koers was duidelijk voor Teunissen. "Ik moest oplettend zijn in de groep en waar mogelijk het tempo wat proberen eruit te halen. Dat lukte soms ook. Toen Wout er weer bij kwam, reed hij al snel weg met de beste renners. Op dat moment ben ik vooral gaan volgen. Op Carrefour de l'Arbre ben ik met de andere goede mannen weggereden. Nog steeds kon ik me beperken tot volgen, tot Wout terugviel. Toen heb ik wel meegereden. We kwamen jammer genoeg niet meer bij Vanmarcke en Sagan. De sprint was wel oké, en een zevende plaats is toch niet verkeerd. Vorig jaar werd ik elfde."

'Zevende plaats is niet verkeerd'

De komende heuvelachtige voorjaarsklassiekers laat Teunissen aan zich voorbijgaan. "Daar hebben we andere mannen voor. Binnenkort wordt door de ploegleiding bekendgemaakt wie waar in de zomer gaat rijden. Natuurlijk hoop ik dat ik de Tour de France mag rijden om de sprints aan te trekken voor onze sprinter Dylan Groenewegen. Als dat bekend is, wordt mijn programma daar ook volledig op afgestemd."