Voedselbank haakt

af voor onderdak in verzamelgebouw

VENRAY | Mocht de bibliotheek uit het pand aan de Merseloseweg 59 vertrekken, dan staan een negental Venrayse charitatieve instellingen klaar de plek daar in te nemen. Het waren er tien, maar de voedselbank doet niet meer mee. In het ondernemingsplan, geschreven door Stichting Beheer Verzamelgebouw voor Charitatieve Organisaties, was al klaar toen stichting-voorzitter Leo Janssen het bericht kreeg dat de voedselbank afhaakte.

Door Henk Lammen en Henk Baltussen

Stichting Voedselbank Limburg-Noord blijft minimaal nog vijf jaar gehuisvest in het NLW-gebouw aan de Smakterweg in Venray. Beide partijen kwamen tot overeenstemming over een huurovereenkomst voor een langere periode. "We hebben alle plussen en minnen tegen elkaar afgewogen en zijn tot het besluit gekomen dat verhuizing niet de beste optie is. We hebben met NLW aan tafel gezeten en zijn tot volle tevredenheid tot een akkoord gekomen", aldus voorzitter Gerda van Stelten van Voedselbank Limburg-Noord. "De huidige locatie is goed bereikbaar en heeft voldoende parkeergelegenheid. Daarnaast is hier de privacy van onze vrijwilligers en cliënten beter gewaarborgd." De noodzakelijke vervanging van de koelcellen is ook een van de redenen om niet te verhuizen. De voedselbank was in beeld als een van de vrijwilligersorganisaties die in de huidige bibliotheek, dat een verzamelgebouw moet worden voor charitatieve instellingen, onderdak willen. Dat is volgens Van Stelten niet meer aan de orde. "De realisatie ervan zou nog wel twee jaar kunnen duren. Gezien de staat van onze koelcellen en de investering die we moeten doen om die draaiende te houden, kunnen we ook niet verhuizen. We hebben de initiatiefnemers van het verzamelgebouw op de hoogte gesteld dat wij niet zullen participeren en op de huidige locatie blijven."
"Jammer dat ze afhaken, maar dat doet aan het plan niets af", zegt Janssen. "Het half miljoen wat nodig is voor renovatie van het pand blijft in stand. Dat geldt ook voor de 75.000 euro aan jaarlijkse onderhoudskosten. De huisvesting is gratis, wel verdwijnt dan de subsidie. Voor gratis energie willen we ook zonnepanelen leggen. De plaats van de voedselbank is nu voor een andere instelling. Er zijn er genoeg in Venray."
De negen charitatieve stichtingen die bij het plan zijn betrokken zijn AHD Venray, De Ont-moeting, Leergeld, Leescafé Sint Bernard, Match, Meubelbank, PLIV, Speelgoedbank en MetGGZ. Janssen hoopt dat de gemeenteraad snel een besluit neemt over de verhuizing van de bieb. "Als die verhuizing niet doorgaat, kruipen wij wel in het AH-pand."