Royale zege ActiveRooy

Were Di 3-ActiveRooy 0-4. Setstanden: 4-25, 6-25, 12-25 en 19-25.

Gemert | De volleybalsters van ActiveRooy sloten de competitie af met een maximale 0-4 zege in de uitwedstrijd tegen Were Di 3. De Venrayse ploeg eindigt in de competitie op een vijfde plaats in de tweede klasse I met 71 punten uit 22 duels. In Gemert was Were Di 3 geen enkele partij voor de gasten. In de eerste twee sets was ActiveRooy enkele maatjes te groot en behaalde met ruime cijfers de winst binnen: 4-25 en 6-25. In de laatste twee sets bood de thuisploeg iets meer weerstand, maar werd het klassenverschil opnieuw uitgedrukt in duidelijke cijfers: 12-25 en 19-25.

Han Friesen pakt zes punten

Meerlo | Voor het carnaval vertrok trainer-coach Geert Robben bij de volleybalsters van VC Set Up/MVC'64. In een zinderend slot van de competitie werden tijdens de wedstrijden de honneurs waargenomen door vier clubmensen: Han Friesen, Manuel Brands (vader van speelster Mirthe), Astrid Wijnbergen en Lous Aerts.

Door Henk Lammen

Friesen (54) werd door zijn dochter, speelster Sem, aangespoord om de handschoen op te pakken. Het werden tropische weken, want naast zijn interim-job als volleybalcoach was hij ook gewoon voetbaltrainer van Sporting ST. De 'Engelse weken' zijn hem niet in de koude kleren gaan zitten. "Ik heb het met heel veel plezier gedaan, maar doe het in ieder geval niet meer." De wonderdokter heeft een simpele verklaring voor de wederopstanding. "Ik heb geen verstand van volleybal, maar kan wel met vrouwen omgaan", lacht hij met een biertje in de hand in de kantine van 't Brugeind. Het contrast in een weekend is groot, op zaterdagen de gevoelige volleybalsters onder zijn hoede, een dag later langs de lijn in het rauwe wereldje dat amateurvoetbal heet. In beide gevallen voelt Friesen zich als een vis in het water. Coachen doet hij hetzelfde. Met passie, beleving, aansporend, corrigerend en bemoedigend.

Van een gedoodverfde degradatiekandidaat tot uiteindelijk achtste in de eindklassering. In tien duels werd het vege lijf gered. "We hebben het met z'n allen gedaan. Begeleiding en speelsters", benadrukt hij te zeggen. "We hebben veel met de dames gepraat, want het zelfvertrouwen was tot een nulpunt gedaald. Steeds hebben we gezegd 'jullie kunnen volleyballen, laat het nu ook zien'." De positieve benadering werkte zalvend. Bovendien werden enkele jeugdspeelsters erbij gehaald. Vooral de pas 14-jarige Emma Wijnbergen maakte zaterdagavond indruk met haar spel. Keer op keer bestookte zij de gasten met keiharde smashes. "Een geweldig talent. Op bepaalde momenten heeft zij het team er echt doorheen gesleept", zegt Friesen zonder omwegen.

Een dag later kon het weekend helemaal niet meer stuk. Op zondagavond kon hij nagenieten van een sportief weekend met louter succes. Want eerder die dag won zijn Sporting ST de uitwedstrijd met 1-2 tegen RKDSO. Zes punten in een weekend, een ongekende weelde voor de sportfanaat uit Meerlo. Als trouwe supporter van zijn dochter Sem en haar team laat hij het volleyballen niet helemaal los. Al begeeft hij zich daarmee op glad ijs. "We moeten ervoor zorgen dat er volgend seizoen opnieuw een goed team staat. Dat niet ieder jaar de beste speelsters vertrekken, maar het een uitdaging is voor deze club te spelen."