Conny Janssen van De Pionier en Lei Potten van Stichting Historie Ysselsteyn bij het infobord langs de Deurneseweg.
Conny Janssen van De Pionier en Lei Potten van Stichting Historie Ysselsteyn bij het infobord langs de Deurneseweg. Foto: Rikus ten Brücke

Infobord als cadeau voor eeuweling

YSSELSTEYN | Het bijna honderdjarige Ysselsteyn heeft nu al de eerste cadeaus binnen. Stichting Historie Ysselsteyn is de gulle gever van vijf infoborden die staan te pronken bij historische plekken rond het dorp, dat in 2021 het eeuwfeest viert.

Door Henk Baltussen

Bij De Pionier aan de Deurneseweg, de plaats waar het naar alle waarschijnlijkheid het oudste huis van Ysselsteyn stond, staat ook een bord. De Pionier mag zich met enige goede wil sinds 2016 eeuweling noemen. Die goede wil is nodig omdat van het oudste huis, waar nu een vakantieverblijf is, weinig meer zichtbaar is. Het heeft wel de vorm ervan. Johannes Janssen nam in 1916 zijn intrek in het kleine huisje dat daar was neergezet, omdat de pionier achter zijn nieuwe optrekje tachtig hectare Peelgrond aan het ontginnen was. De familie Janssen is er nooit meer weggegaan. Janssens achterkleindochter Conny heeft ruim een eeuw later van die historische locatie een paradijsje gemaakt, waar vakantiegangers in de watten worden gelegd.

Het infobord staat prominent aan de straat. Fietsers hoeven alleen af te stappen om het te kunnen bekijken. Historie Ysselsteyn-secretaris Lei Potten verzamelde de foto's en schreef de teksten. Voor alle vijf borden. "Een prima initiatief", meent Conny Janssen. "Ik merk dat ik steeds meer interesse krijg voor de historie van Ysselsteyn. De borden helpen mee de verhalen te bewaren. Ik vind het prima dat hier nu ook een bord staat. Dat is ook leuke informatie en service voor onze gasten."

De andere vier borden staan bij de barakken bij de Paardekop, het Wehrmachthuisje tegenover Paardekopweg 11a, het monument op de Grotenberg bij de grens tussen Deurne en Ysselsteyn en wat verderop in de buurt van de Crayenhut, bij de fundamenten van een munitiedepot uit de Tweede Wereldoorlog.

Het idee voor de borden komt uit de koker van Historie Ysselsteyn. "De aandacht voor de geschiedenis wordt groter", zegt Potten in zijn omgeving te merken. "En we kijken ook al vooruit naar 2021, als Ysselsteyn honderd jaar wordt. Zie het al als een cadeautje. Het Historisch Platvorm Venray heeft financieel bijgedragen aan de kosten. Ik denk dat de borden samen zo'n duizend euro kosten."
Met het gebruik van gegalvaniseerd ijzer en een poedercoating zijn de vijf borden hufterproof gemaakt.

Voorlopig houdt Historie Ysselsteyn het bij deze vijf borden. "De bedoeling is dat de nieuwe fietsroute van Griendtsveen naar Overloon langs het Defensiekanaal en een paar van onze borden loopt", legt Potten uit. "Tegen de herfst, als overal 75 jaar bevrijding wordt gevierd, zou de route klaar moeten zijn. Er wordt al jaren aan gewerkt." Enkele infoborden hebben met de oorlog te maken. En passen daarom volgens Potten precies bij de nieuwe route, die ook deels via een speciaal fietspad dwars door het Oorlogsmuseum Overloon
loopt.