Het Oranjecomité Venray is klaar voor de viering van Koningsdag.
Het Oranjecomité Venray is klaar voor de viering van Koningsdag. Foto: Ludwig Arts

Vertier voor jong en oud

Venray | Voor de zes dames en drie heren van het Oranjecomité Venray rest de komende week nog een ding: de spreekwoordelijke puntjes op de i zetten. Het programma (zie elders op deze pagina) voor Koningsdag, zaterdag 27 april, is rond. Wensen voor de komende jaren zijn er nog wel degelijk.

Door Henk Lammen

Trots laat Gerrie Peeters het nieuwe briefpapier zien van het Oranjecomité. Uiteraard is de kleur oranje prominent aanwezig op het schema met een overzicht van alle activiteiten. Peeters vormt samen met Harold Drent, Rein Wortelboer, Jack Smetsers, Gerda van Stelten, Wilma de Rhoter, Annie Timmermans, Mirjam Smit en Heidi Holierhoek het kloppend hart van het comité dat de viering van het jaarlijks terugkerend evenement organiseert. Het comité start in september met de voorbereiding. Een draaiboek ligt klaar, nieuwe elementen worden toegevoegd, andere activiteiten worden van de evenementenlijst geschrapt. "Je hebt met heel veel partijen te maken en rekening te houden. Vooral op het gebied van vergunningverlening vergt dit een gedegen voorbereiding. En kost enorm veel werk. Die regels veranderen ieder jaar en worden steeds verder aangescherpt. Vooral bij de kindermarkt is het de vinger aan de pols houden. Het centrum moet voor de bewoners en winkeliers bereikbaar blijven. Drank, eten en gokspelletjes zijn tijdens de markt verboden. Veel mensen denken ten onrechte dat het een vrijmarkt is. Dat is het absoluut niet. Op de dag zelf is het dan ook nodig dat we als comité 'politieagentje' spelen. Er op toezien dat alles goed verloopt." Doelstelling van het comité is om een gevarieerd programma voor jong en oud samen te stellen. Dansdemonstraties, een kindermarkt en kermis, joekskapellen in het centrum, een stadswandeling (na jaren weer terug) en het beklimmen van de toren. En volop activiteiten voor de kinderen in een nog grotere tent op het Henseniusplein. "Die activiteiten waren vorig jaar een enorm groot succes. Vandaar dat dit onderdeel ook nu op het programma staat. Met als nieuwe trekkers een heuse oranje ranjakoe en het behendigheidsspel kokosnoten vangen. Verder kunnen dit kinderen weer geschminkt worden, knutselen en deelnemen aan de spellen." Het Oranjecomité Venray hoopt dat het centrum oranje kleurt. Daarvoor wordt de etalagewedstrijd ingezet. "We merken dat steeds meer winkeliers de moeite nemen om hun etalage te versieren. Het succes van het evenement valt en staat bij de samenwerking tussen alle partijen. We zullen het samen moeten doen."

Wensen voor de toekomst zijn er ook om Koningsdag nog meer op de kaart te zetten. Editie 2019 moet nog plaatsvinden, het Oranjecomité is nu al bezig met de invulling van de komende jaren. "We hopen de komende jaren het stadspark bij de viering te kunnen betrekken. Het zou toch prachtig zijn om daar bijvoorbeeld een picknick te organiseren voor het hele gezin. In het park zijn fantastische mogelijkheden als aanvulling van de overige activiteiten in het centrum." Met het oog op zaterdag 27 april resteert slechts een wens. "Goed weer", lacht Peeters. "Voor het overige is het programma uitstekend ingevuld."