Erik Couwenberg met zijn paarden Tibor (links) en Cayenne.
Erik Couwenberg met zijn paarden Tibor (links) en Cayenne. Foto: Bianca Douwes

Blik vooruit na bewogen jaar

Veulen | Na een bewogen jaar is menner Erik Couwenberg uit Veulen weer klaar voor een frisse start. De eerste grote menwedstrijd van het seizoen begint vandaag (donderdag, red.) op het terrein van Grandorse in Kronenberg en duurt tot en met zondag. "Ik durf nog niet te zeggen waar we staan. Het zal ongetwijfeld wennen zijn", vertelt Couwenberg.

Door Willem Menting

Couwenberg beschikte met de paarden Amigo en Tibor over een uitstekende combinatie. Samen werden ze al eens derde op het Nederlands kampioenschap. Aan een halve opdracht hadden de paarden al genoeg en Couwenberg voelde zijn dieren perfect aan, maar in de eerste dagen van 2018 sloeg het noodlot genadeloos toe. Het moment staat voor altijd in het geheugen van Couwenberg gegrift. Amgio (12) werd plotsklaps ziek. "De avond ervoor was er niks met hem aan de hand. De volgende ochtend was Amgio doodziek. We konden niks meer doen en moesten hem laten inslapen", zegt Couwenberg nog altijd aangeslagen. "Het was voor ons hele gezin een hele zware periode", vult zijn vrouw Suzanne hem aan.

Het overlijden van Amigo maakte grote indruk op gezin Couwenberg

Couwenberg moest door en slaagde er uiteindelijk in om de knop om te zetten. Met Cayenne had hij al een talentvol reservepaard in huis. "We zijn met Cayenne en Tibor weer opnieuw gaan bouwen en ik moet zeggen dat Cayenne het hartstikke goed doet. Het paard wordt nog steeds beter en dat is mooi. Ook de chemie tussen Tibor en Cayenne groeit nog steeds." Vorig jaar reed Couwenberg in de tweespan al wedstrijden met Tibor en Cayenne, maar dit wordt het eerste volledige nieuwe seizoen voor Cayenne. Couwenberg wil presteren en hij durft nog niet te voorspellen hoe het met deze combinatie gaat lopen. "De paarden zijn goed in vorm. We hebben een goede winter gehad. Dit wordt het eerste internationale meetmoment van het jaar. Ik zou graag naar het wereldkampioenschap in Duitsland gaan dit jaar, maar dan moet ik wel bij de beste vijf combinaties van Nederland horen. Daar zijn natuurlijk meer gegadigden voor. Toch denk ik dat we een goede kans maken."

De wedstrijd van komend weekeinde is er een van internationale allure. Zo verschijnt wereldkampioen Martin Hölle uit Hongarije aan de start. De menwedstrijd kent de onderdelen dressuur, marathon en vaardigheid. Voor Couwenberg begint de wedstrijd op 18 april met dressuur. "Op dit onderdeel is Cayenne misschien wel beter dan Amigo. We zijn goed op alle onderdelen. Er is niet één onderdeel dat er qua resultaten écht bovenuit steekt."

'Het is topsport. We moeten presteren, het is te kostbaar om alleen mee te doen.'

Couwenberg beschouwt zijn combinatie dan ook als allround. "Als we drie keer vijfde worden staan we toch mooi in de top van het klassement. Er zijn namelijk combinaties die iets uitstekend kunnen en op een ander onderdeel door de ondergrens zakken. De vaardigheidsproef moeten we kunnen rijden zonder een balletje van pion te tikken. Als dat allemaal lukt draaien we in de top mee en dat zou mooi zijn. Dit weekeinde moet het gebeuren. Het is topsport. We moeten presteren, het is ook te kostbaar om alleen maar mee te doen. Ik heb er zin in."

Tijdens de marathon was hij vorig jaar nog acht seconden langzamer dan de wereldkampioen. Of het gat naar de wereldtop nu kleiner is geworden is gissen voor Couwenberg. Het wereldkampioenschap in Duitsland geldt als hoofddoel voor dit seizoen, maar de menner uit Veulen kijkt al veel verder. "Ik wil er echt staan tijdens het WK van 2021 in Kronenberg. Het lijkt mij geweldig om in de regio te strijden op een wereldkampioenschap."