Jongerencentra aan de slag

VENRAY | De jongerencentra in de gemeente Venray kunnen aan de slag met het opstellen van op maat gesneden toekomstplannen. Ze krijgen daarbij steun van een professional. De gemeenteraad stemde dinsdag unaniem in met het collegevoorstel. Hoeveel geld daarvoor beschikbaar is, werd niet duidelijk. Een voorstel daarover van ProVenray kreeg geen steun.

Door Henk Baltussen

Joep Gielens van ProVenray stelde voor om een maximumbedrag van 50.000 euro ter beschikking te stellen voor de zes jongerencentra. Om de aankleding van de centra te verbeteren. Daarnaast zouden niet één maar twee professionals met de centra aan de slag moeten gaan. Hij verpakte dat in een amendement. Navraag van de PvdA over de verdeling van de 50.000 euro leerde dat Gielen 25.000 euro voor The B in Venray wil uittrekken en de andere 25.000 euro over de andere vijf centra wil verdelen. Daarbij zou één van de twee professionele medewerkers zich alleen met The B moeten gaan bezighouden.
Maar de andere fracties vonden het plan van ProVenray 'te vroeg en voorbarig'.
Eerst moeten de jongerencentra zelf een realistisch plan schrijven, stelde Theo Francken van Venray Lokaal. "Daarna bekijken we wel hoe het met het geld moet."
Ook D66 gaf aan dat eerst de jongeren met voorstellen moeten komen.
De SP steunde het amendement van ProVenray wel. "Het is evident dat er kaders worden meegegeven", vond SP-raadslid Jan Hendriks. "Het moet wel een proces blijven voor en door jongeren."
CDA-raadslid Erik Vullings wilde nog niet denken aan geld. "Het is aan de procesbegeleider om dat in goede banen te leiden."
Martin Leenders (Samenwerking Venray) vond het niet chique dat het college de aanbesteding van het plan al in gang had gezet nog voordat het is aangenomen. "We willen voortvarend aan de slag", meende wethouder Anne Thielen. Kan wel zijn, stelde Leenders. "Het blijft niet chique."