Bieb in AH-pand pijnpunt

VENRAY | Dat het allemaal anders moet met de Venrayse bibliotheek, daar is iedereen het wel over eens. Ook de gemeenteraad, zo bleek dinsdagavond. Maar de weg ernaartoe is een lijdensweg aan het worden. Dat het college, nog voordat de plannen voor een bibliotheek 2.0 zijn vastgesteld, al aangeeft dat de bieb naar het oude AH-pand aan het Henseniusplein verhuist, kan er bij de raad niet in.

Door Henk Baltussen

De visie die in opdracht van het college door Acta-Advies werd opgesteld, nam de de raad aan. Dat wel. Maar hoe dat rapport tot stand is gekomen, verdient volgens alle fracties allesbehalve de schoonheidsprijs. 'Een kopie van het rapport Samen Sterker dat vorig jaar september BiblioNu (met toen nog de inmiddels ontslagen directeur Jimmy Hendriks aan het roer, red.) opstelde'. Joep Gielen van ProVenray werd er niet vrolijk van. "Hendriks wilde juist orde op zaken stellen", vond Gielen, die stelde dat de (financiële) situatie van de bieb al voor de komst van Hendriks beroerd was.
Maar het meest beladen was het gegeven dat het college er al van uit lijkt te gaan dat de bibliotheek het gebouw aan de Merseloseweg verlaat en haar intrek neemt in het oude AH-pand. "Wij zijn enorm verbaasd dat de visie aan het AH-pand wordt gekoppeld", meende VVD-raadslid Bas Künen. "De VVD laat zich niet vastpinnen aan het vastgoed-monopolyspel van het college." Jac Derikx van het CDA vroeg waar Künen het vandaan haalt dat het college de visie aan het AH-pand koppelt. Emina Joosten van D66 hielp Künen een handje: "Op pagina twee van het voorstel staat het duidelijk: in de raadsvergadering wordt een totaalplan voorgelegd waarin de geraamde huisvestingskosten voor de vestiging in het voormalige AH-pand zijn opgenomen."
Ook Theo Francken van coalitiepartij Venray Lokaal had geen goed woord over voor de koppeling met het AH-pand. "Het verbaast ons dat er gerept wordt over een nieuwe locatie."
ProVenray kwam met een motie om het college te dwingen nog eens goed naar de bibliotheeklocatie te kijken. De oppositiepartij roept daarin het college op onderzoek te starten naar mogelijk geschikte locaties voor de bieb. De huidige locatie en het AH-pand moeten daarin worden meegenomen. Voor elke geschikte locatie moeten de voor- en nadelen in kaart worden gebracht. Wethouder Anne Thielen distantieerde zich van de motie 'om het proces niet te frustreren'. Daar dacht de raad anders over. De motie werd unaniem aangenomen.