Geen Aldi op locatie Dr. Poelsschool

VENRAY | De oude Dr. Poelsschool bij de Hoenderstraat hoeft niet te wijken voor een Aldi-supermarkt. De gemeenteraad van Venray veegde dinsdagavond het collegevoorstel van tafel. Of de Toverbal, een voormalige school aan de St. Ursulastraat, nu de aangewezen plek is voor de discounter, is onduidelijk.

Door Henk Baltussen

In het collegevoorstel wordt de locatie van de Dr. Poelsschool definitief als voorkeurslocatie aangewezen voor de vestiging van een supermarkt (Aldi), waarmee de plek van de Toverbal als voorkeurslocatie komt te vervallen.


De uitslag van de stemming bleef tijdens de supermarktdiscussie tot het laatste moment onzeker. Omdat Bernie van Lierop van Samenwerking Venray er niet bij was, waardoor 26 raadsleden zich over het voorstel bogen, behoorde een gelijkspel (13-13) tot de mogelijkheden. Dat leek er warempel van te komen.

Het CDA (9 zetels) en de SP (1) stemden in met slopen van de Dr. Poelsschool ten faveure van de Aldi. Nog vier voorstemmers hadden ze nodig voor de overwinning. Maar de tegenstemmers volgden elkaar daarna in ijltempo op. Niet alleen D66 (3) en Venray Lokaal (5) lieten mede-coalitiegenoot CDA in de steek, maar VVD (2), PvdA (1) en Samenwerking Venray (2) keerden zich eveneens tegen het voorstel. Met een tussenstand van 10 stemmen voor en 13 tegen was ProVenray vervolgens met drie zetels de laatste in de rij. Een glorieuze zege voor de tegenstemmers leek aanstaande. Maar fractieleider Joep Gielens kondigde aan dat ProVenray voor ging stemmen, waardoor een gelijkspel in het verschiet lag. In dat geval staakten de stemmen en zou het voorstel tijdens de eerstvolgende raadsvergadering opnieuw op tafel komen. Bij een complete raad van 27 valt dan wel een besluit. Van Lierop zou dan het lot van de Dr. Poelsschool in handen kunnen krijgen.

Maar dat voorkwam Erica van den Akker van ProVenray. Zij week af van de partijdiscipline en sloot zich bij het nee-kamp aan. Met 14 stemmen tegen en 12 voor blijft de Dr. Poelsschool (voorlopig?) gespaard. Gielens van ProVenray gaf aan dat beide locaties geschikt zijn voor de Aldi-super. "Maar de Poelsschoollocatie heeft iets betere papieren." Samenwerking Venray-fractieleider Martin Leenders vroeg na de stemming of nu automatisch de Toverbal de nieuwe voorkeurslocatie is voor de supermarkt. Hij diende daarover met Venray Lokaal en D66 een amendement in, dat werd afgewezen. Burgemeester Hans Gilissen: "Wie weet staat dat in het volgende voorstel."

Lees verder op pagina 5.