Afbeelding
Foto:

Een SP-boegbeeld, een CDA-man of een Piëlhazinneke

Venray | Burgemeester Hans Gilissen stopt in januari als burgemeester van de gemeente Venray. De gemeenteraad schuift dit najaar de in zijn ogen beste kandidaat naar voren, de commissaris van de Koning geeft er een klap op en 1 januari volgend jaar geeft Gilissen zijn burgemeestersketting over aan zijn opvolger. Ook de inwoners van Venray mogen er hun zegje over doen. Deze krant doet er graag aan mee en tovert drie kandidaten uit de hoge hoed

Door Henk Baltussen

Het moet D66 goed doen dat iedereen er zich mee mag gaan bemoeien. Jaren terug was de gekozen burgemeester immers een van de kroonjuwelen van de democraten. Die juwelen liggen nu ergens te verstoffen. In Venray worden ze weer een ietsiepietsie opgepoetst. Want nu de vraag over wat voor burgemeester het moet gaan worden ook nadrukkelijk aan de inwoners wordt gesteld, komt de gekozen burgervader (of -moeder) toch weer een stapje dichterbij. Of dat goed is, dat laten we in het midden. Stoeien over de opvolging is veel leuker.

Twee mannen en een vrouw als mogelijke opvolger Gilissen

De Peel en Maas-redactie stak de koppen bij elkaar over de opvolging van Gilissen die bij zijn afscheid tien jaar burgemeester van Venray is. Inwoners mogen op www.venray.nl tot en met woensdag 24 april aangeven aan welke eisen de burgemeester moet voldoen en welke uitdagingen er liggen in Venray.
Deze krant schuift twee mannen en een vrouw naar voren. Twee ervan zijn geboren en/of getogen in Venray. Dat laatste heeft een voordeel; ze kennen hun pappenheimers die ze de weg moeten wijzen.
De enige niet-Venraynaar in het rijtje is Emile Roemer.

Met het SP-boegbeeld van weleer haalt Venray in elk geval een man van statuur binnen. Voor de inwoner van Sambeek (gemeente Boxmeer) is Venray letterlijk en figuurlijk niet ver weg. Roemer mag zich de eerste SP-burgemeester van Nederland noemen, toen hij ruim een jaar terug interim-burgervader werd in Heerlen. Daar dragen ze hem naar verluidt op handen.

De stap van Sambeek naar Venray is een kleintje

Roemer houdt van aanpakken, verafschuwt onrecht en blijkt geschapen voor het openbaar bestuur. De problematiek die hij in Heerlen tegenkomt is van grotere omvang dan in Venray, omdat Heerlen simpelweg veel groter is. Roemer pakt het in het Zuid-Limburgse voortvarend aan. In het Noord-Limburgse zal dat niet anders zijn. Probleempje is dat hij niet staat te springen om te verhuizen. De stap van Sambeek naar Venray is natuurlijk een kleintje. In elk geval een burgemeester die hoe dan ook Venray op de kaart zet, nog voordat hij er is begonnen.

De tweede kanshebber is huidig burgemeester van Valkenswaard Anton Ederveen. Geboren in Nijmegen (1971), maar verhuisde wat later met zijn ouders naar Venray. Na het vwo op het toenmalige Jerusalem (in zijn vwo-periode richtte hij in Venray tussen de bedrijven door de lokale afdeling van het CDJA op) toog hij voor zijn studie naar Amsterdam. Hij werd beleidsmedewerker bij het CDA en was van 2001 tot 2006 wethouder van een stadsdeel in Amsterdam. Daar had hij onder meer integratie en jeugd en veiligheid in de portefeuille. Dat komt hem in Venray goed van pas. In maart 2007 trok hij zuidwaarts om burgemeester in Valkenswaard te worden. Zijn gemeente ging als een van de eerste voortvarend aan de slag met het sluiten van wietpanden. De gemeenten in de provincie Noord-Brabant met Valkenswaard vervullen samen met allerlei overheidsdiensten een voortrekkersrol met het oog op de aanpak van de ondermijnende criminaliteit. Een burgemeester die zich daarmee bezighoudt, komt Venray goed van pas. Onlangs begon Ederveen in Valkenswaard aan zijn derde termijn van zes jaar.

Twaalf jaar op rij burgemeester in een gemeente is genoeg

Twaalf jaar burgemeester in dezelfde gemeente, dat lijkt ons meer dan genoeg. Hoog tijd voor wat anders. Venray, met 43.300 inwoners ruim groter dan Valkenswaard, is voor de 48-jarige maar nu al ervaren Ederveen een mooi tussenstation voor de opstap naar een 'honderdduizend-of-meer-inwoners-gemeente'.

Nummer drie is een geboren en getogen Venrayse die in een buurgemeente al negen jaar de ambtsketting draagt, zich nog steeds een Piëlhazinneke voelt en een warm gevoel krijgt als ze na een vakantie in het zuiden op de terugweg Venray op de ANWB-borden ziet staan. Ze heet Marleen Sijbers, is 53 jaar en kan nog makkelijk twee termijnen mee. Wat kan de VVD'er voor Venray betekenen?
In de Brabantse landbouwgemeente kreeg ze vooral de opdracht mee om eens hier en daar wat orde op zaken te stellen. Handhaven waar nodig is, vergunningen tegen het licht houden, het woord gedogen moest worden uitgebannen.

Een geboren en getogen Venrayse die voet bij stuk houdt

In die negen jaar maakte ze zich niet overal populair met haar aanpak. Maar met duidelijkheid scheppen is niets mis. Wietboerderijen worden direct ontruimd en gaat voor lange tijd het slot op de deur. Illegale druglabs ondergaan hetzelfde lot. Wie een kroeg wil beginnen maar niet van onbesproken gedrag is, kan het in Sint Anthonis vergeten. Campings met illegale bewoning, je vindt ze er (bijna) niet meer. De boeren worden niet gespaard en muziekfestivals die in de gemeente voor overlast zorgen, hebben een serieus probleem.

Onlangs besloot ze om de opening van de verbouwde Jan Linders-supermarkt in de kern van Sint Anthonis af te blazen. De kruidenier had er met de verbouwing met de pet naar gegooid. Er bleek sprake van onveilige situaties en dus bleef de deur potdicht. Plots zat Sint Anthonis enkele weken zonder supermarkt.

Sijbers gaf evenwel geen krimp, bleef stoïcijns en weerstond manmoedig smeekbedes van de grootgrutter, die netjes naar de burgemeester diende te luisteren en eerst zijn zaakjes op orde moest brengen. Een burgemeester met de aanpak van Sijbers, die hoeft zich in Venray niet te vervelen. Daarbij gaat de gemeente Sint Anthonis binnen enkele jaren op in de gemeente Land van Cuijk. Hoogste tijd voor Sijbers voor iets nieuws.