Heerlijk snuffelen tussen de spullen die worden aangeboden.
Heerlijk snuffelen tussen de spullen die worden aangeboden. Archieffoto: Henk Lammen

'Mensen verbinden'

Venray | Op zondag 26 mei vindt voor de derde keer een garagesale plaats in de Venrayse wijk Brukske. Van 10.00 tot 14.00 uur is iedereen van harte welkom om te snuffelen tussen de spulletjes die worden aangeboden.

Door Henk Lammen

Vijf buurtbewoners hebben de handschoen opgepakt om het evenement in hun wijk weer gestalte te geven. Miranda Daenen, Gerda Wolters, Trudy Arts, Elly Arts en Anita Peeters zijn druk in de weer om ook van de derde editie een succes te maken. De eerste twee garagesales waren geslaagd. "Twee jaar geleden hebben we het plan opgevat om hier in de wijk deze activiteit te houden. Dan zie je dat de buurtbewoners in eerste instantie terughoudend reageren, maar uiteindelijk wel heel enthousiast zijn. Vorig jaar was het nieuwtje eraf, zag je dat de mensen vertrouwd waren met het idee en was het aantal deelnemers gegroeid. We hopen dat dit jaar de animo nog groter is", aldus Miranda Daenen.

Voor en door mensen in de wijk

Het fenomeen garagesale is inmiddels een ingeburgerd begrip. In steden, wijken en straten worden tegenwoordig verkoopdagen gehouden. In de wijk Brukske is op zondag 26 mei een keur aan tweedehands producten te vinden die tegen interessante prijzen worden aangeboden. Van speelgoed en kleding tot kunst, boeken, servies en curiosa. Bewoners stellen hun garage open of verkopen vanuit hun oprit, voortuin en trottoir hun spullen.

De deelnemende straten zijn herkenbaar aan versieringen aan het straatnaambord. "Met een vlaggetje of ballon aan het straatnaambord geven de buurtbewoners kenbaar mee te doen. De afgelopen jaren namen wij die versiering voor onze rekening. Deze keer is het de verantwoording van de deelnemende bewoners om te laten zien wie wel of niet meedoet. Het evenement moet op termijn ook uitgroeien tot een activiteit voor en door de mensen in de wijk." De garagesale heeft ook nog een tweede aspect. "Met deze activiteit hopen we de saamhorigheid onder de bewoners in de wijk te bevorderen. Natuurlijk, de gezelligheid staat tijdens de dag voorop. En het is ook altijd leuk om spullen te verkopen en er euro's aan over te houden. Voor ons is het streven ook om mensen naar buiten te halen. Om het onderlinge contact te vergroten, dat er nieuwe contacten ontstaan tussen buurtbewoners. Begrip voor elkaar wordt gecreƫerd, mensen met elkaar verbinden. We vragen de deelnemers dit jaar dan ook om mee te werken. Door een drankje voor de bezoekers of een bekertje ranja aan kinderen aan te bieden. We hopen dat de buurtbewoners dit oppikken, maar het is absoluut geen verplichting."

Aanmelden voor garagesale

Het concept is hetzelfde als tijdens de eerste twee edities. Alle straten in de wijk Brukske mogen meedoen. Voor het huis, op de stoep of in de garage worden spullen uitgestald die verkocht worden. En de entree is vrij. De inschrijving voor de garagesale is vorige week van start gegaan. De organisatie wil graag weten in welke straat er bewoners meedoen. Om een zo goed mogelijk overzicht te krijgen en om een lijst van deelnemende straten te maken, is het belangrijk om straat en emailadres door te geven. Aanmelden kan via email garagesalevenray@gmail.com.