Een groepje Fremdarbeiter uit Venray.
Een groepje Fremdarbeiter uit Venray. Oude foto

Fremdarbeiter

Venray | In Duitsland zijn tussen 1938 en 1945 ongeveer 7,7 miljoen arbeiders van niet-Duitse origine ingeschakeld in de oorlogseconomie.

Uiteindelijk bleek in de Duitse wapenindustrie de helft van alle arbeidsplaatsen bezet te zijn door 'Fremdarbeiter'. Het was vrijwel altijd dwangarbeid. Al vóór de officiële afkondiging in mei 1943 werkten er overigens Nederlandse arbeiders in Duitsland. Nederlandse werklozen waren, zoals al voor de oorlog gebeurde, verplicht om werk in Duitsland aan te nemen als ze steun of een uitkering ontvingen. Deze regeling werd opnieuw bekrachtigd op 25 juni 1940. In mei 1943 kregen alle jongemannen tussen de achttien en vijfendertig jaar een oproep om zich te melden voor de Arbeidsinzet.

De resultaten voor de nazi's waren mager. Veel Nederlandse mannen doken onder of probeerden een vrijstelling te regelen via een keuringsarts of politiek invloedrijk persoon. Vooral in 1944, het laatste oorlogsjaar voor Venray en omgeving, werden er razzia's gehouden, waarbij mensen opgepakt werden om in Duitsland tewerkgesteld te worden. Ook uit Venray werden mannen opgeroepen voor de vijand te gaan werken.

Op de foto enkelen van hen in 1943. Ze waren gelegerd in een kamp bij Ulm en staan hier bij de Dom van Ulm. Voor v.l.n.r.: Màntje Hoex uit Oostrum; Cor van der Sterren (kleermaker); Jan Oudenhoven; onbekend. Achter v.l.n.r.: Wim van den Munckhof; Piet Goumans; Jeu Poels (van de rijwielzaak in de Grotestraat). Het lukte de familie van Wim van den Munckhof om hun zoon met behulp van valse papieren naar Nederland terug te halen.

Foto: Gemeentearchief Venray collectie Harrie Coopmans/Jan van der Putten. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.
Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray