Afbeelding

Stembureau

Ik geef toe: er zijn belangrijker dingen. Maar toch. Venray Lokaal windt zich erover op dat de gemeente Venray tijdens de Provinciale Statenverkiezingen op routebordjes 'stembureau' spelde met een o aan het eind. 'Waarom stemburo?' vraagt commissielid Laura Puts aan de gemeente.

Misschien omdat de ambtenaar die de opdracht gaf terugverlangt naar de sixties en seventies, toen 'buro', 'nivo' en zelfs 'aksie' populair waren in anarchistische kringen? Misschien staat die o voor het rondje dat je in het stemhokje rood moet maken? Misschien omdat de verantwoordelijke niet beter wist en het ook niet even opzocht? Ik denk dat laatste.

Altijd goed om even te checken of degene die wijst zelf het goede voorbeeld geeft. Dat is zo: in de verkiezingskrant 2018 van Venray Lokaal vertelt fractievoorzitter Zandbergen dat hij een eigen 'adviesbureau' heeft. Sowieso heeft 'stemburo' het moeilijk: op Google levert 'stembureau' 452.000 hits op, 'stemburo' 11.900. In Peel en Maas van 26 november 1987 stond 'stemburo's' en op 22 maart 1990 nog een keer, maar dat waren uitzonderingen.

Ik vind één ding nog opmerkelijker dan het antwoord op de vraag 'Waarom stemburo?'. Dat is het feit dat iemand zich hier anno 2019 nog druk over maakt. Of je daarmee stemmen wint is uiterst twijfelachtig, maar het geeft deze burger moed.