Welke voordelen biedt propaan?

Voor veel woningen en bedrijven die niet meer aangesloten mogen worden op aardgas, kan propaan een aantrekkelijk alternatief zijn. "Het verschil daartussen is niet zo heel erg groot", motiveert Fred Jeuken, technisch adviseur bij Jewa Gas. "Zowel aardgas als propaan is in principe een zuinige en milieuvriendelijke energiebron. Beide brandstoffen behoren dan wel tot de groep van fossiele bronnen, maar daar zit direct ook het grote verschil. Waar aardgas een directe fossiele brandstof is, is propaan een bijproduct van het raffinageproces van aardolie of de winning van aardgas."

Gas is volgens Jeuken de laatste jaren in een negatief daglicht gezet. "Door de gebeurtenissen in Groningen denkt men dat we van alle gas af moeten. Dat is jammer, want qua CO2-uitstoot is het een van de minst vervuilende brandstoffen die er zijn. Dat geldt ook voor propaan. Wanneer we kolencentrales nodig hebben om elektriciteit op te wekken, is dat slechter voor het milieu dan aardgas of propaan. Niet voor niets krijgt men in Duitsland subsidie wanneer men overstapt op gas."

Een voordeel dat propaan biedt, is dat het weinig moeite kost om erop over te stappen. Jeuken: "Met een eenvoudige ingreep kan gewoon de cv-ketel en de infrastructuur die in huis ligt gebruikt blijven worden. Tot slot kan propaan als buffer dienen en seizoensschommelingen opvangen. Het is in diverse sectoren een betaalbare optie die alle voordelen van gas biedt, zonder gebruik te maken van aardgas."