Eric Verberkt, Huub Penders (Cosy Heat) en Fred Jeuken (Jewa Gas) werken sinds kort nauw samen.
Eric Verberkt, Huub Penders (Cosy Heat) en Fred Jeuken (Jewa Gas) werken sinds kort nauw samen. Foto: Rikus ten Brucke

Unieke samenwerking Cosy Heat en Jewagas

Wanssum | Sinds juli 2018 is het verboden om nieuwbouw aan te sluiten op aardgas. Het noopte Cosy Heat, verkoper van warmte- en sfeerverwarming zoals gashaarden, pellets en houtkachels, tot een samenwerking met het nabijgelegen Jewa Gas.

Door Dennis Stiphout

De samenwerking tussen de twee bedrijven is even innovatief als doordacht. "Wij verkopen en installeren de gashaarden", aldus medewerker Eric Verberkt van Cosy Heat. "Normaal haalde je het aardgas gewoon vanuit de meterkast in huis, maar bij nieuwbouw kan dat niet meer. Jewagas zorgt ervoor dat er vanuit een gasfles of -tank via een leiding propaangas naar het huis wordt getransporteerd. We hebben elkaar nodig." Eigenaar Huub Penders van Cosy Heat vult aan: "Ondanks dat we de gasaansluiting niet meer hebben, kunnen we de klant via propaan alsnog voorzien van extra warmte en sfeer. Wij plaatsen de haarden, zij leveren en plaatsen het propaan."

'We hebben elkaar nodig'

Fred Jeuken, werkzaam bij Jewagas, verduidelijkt: "Wij zijn de gasleverancier. We verzorgen ook het propaangas voor woningen in de buitengebieden. Dat verklaart een beetje hoe we bij elkaar zijn gekomen. Het probleem is eigenlijk dat je nu niet meer kunt aansluiten op aardgas, dus moet er een alternatief komen. Je ziet dat dat door middel van van propaanflessen kan of in een buitengebied met een propaantank. Wij maken via een leiding de aansluiting tot aan de woning", aldus Jeuken. "Vanaf daar pakt Cosy Heat het op. Zij zorgen dat het naar de gashaard komt. We moeten altijd samen kijken naar wat er mogelijk is."

Door de energiezuinige nieuwbouw verliezen mensen het stukje warmte dat de kachels en haarden juist wel kunnen geven, meent Penders: "Stel je voor je hebt een Cv-ketel en je komt terug van een weekend, dan kun je tegen de verwarming hangen. Dat stukje stralingswarmte is iedereen bij de nieuwbouw kwijt. De lage energie (alleen de vloerverwarming) zorgt wel dat de woning lekker warm is, maar niet voor straling warmte en sfeer. Het is zuiniger en slimmer om via een externe warmtebron je woonkamer op te warmen dan met het hele systeem het hele huis warm te maken. Via sfeerverwarming komt er toch warmete in huis. Daarbij is gas een alternatief voor als je zorgeloos wilt stoken, daar kun je het minste fout aan doen."

Klanten die in een nieuwbouwwoning wonen en op zoek zijn naar pellet, houtkachel of gashaard, worden door Cosy Heat geholpen. "Wij leggen de klant alles uit en bespreken de voor- en nadelen", aldus Penders. "We leggen het kostenplaatje neer en leggen uit wat de mogelijkheden zijn. Wij nemen een stukje verkoop over van Jewagas, zodat de klant niet met twee partijen aan tafel zit."

Jeuken: "We willen de klant ontzorgen en hebben samen met Cosy Heat gekeken naar de oplossingen die we kunnen bieden."

En zo wordt een complexe wet vanuit Den Haag in ieder geval versimpeld door twee bedrijven uit Wanssum.