Afbeelding
Foto:

Spannende tijden in aantocht voor Venrayse dorpen

VENRAY | De dorpen gaan hectische en spannende tijden tegemoet. Een aantal heeft er al mee te maken. Dat heeft vooral te maken met arbeidsmigranten en zonneparken. Tel alle plannen op die er momenteel liggen, dan kunnen de dorpen de borst natmaken. 'Venray wordt één groot zonnepark', viel onlangs bij het Dorpsradenoverleg Venray (dro) te beluisteren. Ook het gegeven dat honderden arbeidsmigranten aan dorpsdeuren staan te rammelen voor onderdak, doet menig wenkbrauw fronsen. Het college moet als 'knopendoorhakker' aan de bak. Een klus die met zorg ter hand moet worden genomen om iedereen binnenboord te houden.

Door Henk Baltussen

Met buitenlandse werknemers heeft inmiddels elk dorp in meer of mindere mate te maken. Ze bewonen woningen in de dorpskernen, verblijven op kleinschalige onderkomens bij bedrijven en sinds kort op de eerste Polencampus met 250 bedden, die afgelopen vrijdag in Oostrum officieel werd geopend. Maandag bracht Work and Stay inwoners van Castenray en Oirlo op de hoogte van plannen voor een campus langs de A73. En de bureaula van het gemeentehuis liggen nog meer projecten te sudderen (zie elders op deze pagina). Daaruit blijkt dat Ysselsteyn, Oirlo en industrieterreinen in trek zijn bij huisvesters van arbeidsmigranten. Het dro spreekt er regelmatig over. Vredepeel bood arbeidsmigranten al onderdak aan. In zijn algemeenheid zijn de dorpen samen met het college erover eens dat Venray niet meer zonder arbeidsmigranten kan. En ook dat ze fatsoenlijke huisvesting verdienen. Maar tot welke hoogte gaan de dorpen daarin mee?

Voorkomen dat Oirlo en Ysselsteyn topzwaar worden

Gestructureerd en constructief overleg erover was er tussen de dorpen nog niet. Dat zal nodig zijn om Oirlo en Ysselsteyn niet topzwaar te maken. Bij het overleg maandag met Work and Stay vroegen dorpsbewoners zich af hoeveel arbeidsmigranten een dorp aankan. Een terechte vraag die ook het college moet gaan beantwoorden. Hulp daarbij vanuit de dro is een noodzaak.
Dat is met de zonneparken niet anders. Maar liefst een kleine veertig plannen zijn bij de gemeente Venray in de bus gevallen. Eentje ervan is concreet: het Kronos Solarpark in Smakt, waar dorpsbewoners en dorpsraad bijna en masse tegen in opstand zijn gekomen. Het college zag op tijd in dat door een foutenfestival rond het proces de plannen op een lager pitje moesten worden gezet.
Dat dat ook te maken heeft met gebrek aan beleid, is zoetjesaan duidelijk geworden. Momenteel is het ongeduldig wachten op dat beleid. Of neemt het college nu al besluiten, zonder dat er een precieze Venrayse zonneparkvisie ligt?

Gesprek op til tussen dorpsraad Smakt/Holthees en college

De dorpsraad Smakt/Holthees is daarvoor bevreesd en prevelt al menig schietgebedje tot Sint Jozef om te voorkomen dat het college het Kronosplan er toch doorheen drukt. 'Aan de voorkant moeten nog keuzes worden gemaakt, aan de achterkant worden al zaken opgezet', stelt dorpsraadlid Sjaak Koopmans. Naar verluidt krijgt de dorpsraad snel een gesprek met het college over het zonnepark.
In tegenstelling tot het item arbeidsmigranten, wijdt het dro wel een thema-avond aan de stormachtige ontwikkelingen rond zonneparken. In Nederland laaien de discussies over zonneweiden op. Voor zonnepanelen bouwen op landbouwgrond, wat in Smakt ook het geval is, gaan steeds minder vaak de handen op elkaar. Het CDA bijvoorbeeld ziet dat niet zitten. Ecologen schreven onlangs in Trouw dat ze vrezen dat grote zonneparken de nekslag zijn voor kwetsbare natuur en bodemleven; funest voor insecten en weidevogels die het al moeilijk hebben. Ook deskundigen van het RIVM, Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) en vogelorganisatie Sovon geven signalen af dat zonneparken niet deugen voor natuur en bodem.

'Zonneparken zijn nekslag voor kwetsbare natuur'

Diederik Samson van het Klimaatakkoord is eveneens helder: 'Plaats zonnepanelen op oude stortplaatsen, langs snelwegen of leg ze op daken'.
Aan de andere kant verwachten bureaus die advieswerk leveren aan zonneparkontwikkelaars, natuurherstel. Onderbouwing daarbij ontbreekt, meldt het Trouw-artikel waarin het VNC aangeeft dat recent onderzoek in Duitsland duidelijk maakt dat kwetsbare natuur wel degelijk lijdt onder zonneparken. Een ander feit is dat het stroomstation van Essent op Keizersveld op dit moment de stroom van slechts één zonnepark à la Smakt kan verwerken.
Met al deze bevindingen zal Venray aangaande het te voeren zonneparkenbeleid rekening moeten houden. Ook met de bevindingen van de dorpen die ze waarschijnlijk bundelen tot een advies. 'Een twee vliegen in één klap-tip': Leg in elk geval de mobile homes voor arbeidsmigranten vol zonnepanelen. Hoe dan ook: het worden niet alleen hectische en spannende tijden voor de dorpen, ook voor het gemeentebestuur.