Afbeelding
Foto: paul poels

Raadsvergadering

De volgende raadsvergadering is op dinsdag 16 april in het gemeentehuis. De vergadering begint om 19.30 uur.

De volgende bespreekpunten staan op de conceptagenda:

        - Locatie Aldi Supermarkt

Aldi wil graag een nieuwe supermarkt vestigen in Venray. Het raadsvoorstel gaat over de vraag waar de supermarkt het beste kan komen.

        - Visie op bibliotheekwerk

Het betreft de Visie op het Bibliotheekwerk van de gemeente Venray. De visie gaat in op de (toekomst van de) doelen en taken van de bibliotheek.

        - Opdracht toekomstplan jongerencentra

Voorgesteld wordt dat de jongerencentra gezamenlijk een toekomstplan maken. Zij krijgen daarbij hulp van een procesbegeleider. In de opdracht staan de bouwstenen en uitgangspunten van het toekomstplan.

De bijbehorende stukken en de overige agendapunten kunt u inzien via
https://venray.raadsinformatie.nl/ of in het gemeentehuis. Als u gebruik wilt maken van het spreekrecht dan kunt u zich melden bij de griffie. U kunt de griffie bereiken via het klantcontactcentrum, telefoon (0478) 523333.

Bijen tellen – doet u mee?

Nederland Zoemt houdt op zaterdag 13 en zondag 14 april de eerste landelijke bijentelling. Venray zoemt ook. Telt u mee?

Bijen bestuiven een groot deel van de landbouw- en tuinbouwgewassen, zoals fruitbomen en groenten. Ook voor veel plantensoorten in de natuur is bestuiving essentieel. Nederland kent maar liefst 360 soorten bijen. Veel gewassen dragen pas vrucht nadat insecten het stuifmeel van de ene bloem naar de andere hebben overgebracht. Bestuivende insecten zijn bijvoorbeeld samen verantwoordelijk voor 18 tot 68% van de opbrengst van de gewassen appel, peer, aardbei en blauwe bes. Wereldwijd gaan bijen en bestuivers echter in aantallen en soorten achteruit. In Nederland dreigt meer dan de helft van de wilde bijensoorten te verdwijnen. Dat heeft ook voor mensen grote gevolgen. 80 procent van de eetbare gewassen is namelijk afhankelijk van bestuiving.

Bijen helpen

Nederland zoemt wil helpen door het voedselaanbod en nestgelegenheid voor wilde bijen in Nederland te vergroten. Daarom wil zij graag weten waar bijen wonen en met hoeveel ze zijn. Immers, hoe meer we over bijen weten, hoe beter we ze kunnen helpen. Daarom houdt Nederland zoemt dit landelijk bijenonderzoek.

Doe mee!
Meedoen is makkelijk, ook als u niet zoveel van bijen weet. Hoe? Tel op 13 of 14 april een half uur de bijen in uw tuin of op uw balkon. Doe dit op een zonnig - of in ieder geval droog - moment. Download eerst het telformulier op www.nederlandzoemt.nl. Loop vervolgens rustig één rondje door uw tuin en noteer alle soorten en aantallen die u ziet. De resultaten kunt u weer op de website invoeren.

U kunt de wilde bij zelf overigens óók helpen door een bijenhotel in uw tuin te plaatsen en bloemen en planten te zaaien waar bijen gek op zijn.

Gesloten

Op Goede Vrijdag 19 april en tweede paasdag 22 april is het gemeentehuis gesloten.