'Langdurige bijstand is gelijk aan armoede'

VERVOLG VAN PAGINA 5 | Gerry Houben, voorzitter van de Participatieraad Kamer Werk, Inkomen, Onderwijs (WIO), was niet aanwezig bij het symposium op 14 maart.
"Maar de berichten die ik heb gekregen spreken boekdelen. Hoe krijgen we Venray uit de armoede?, was de stelling. Dat is al bij voorbaat onmogelijk. Bij de gemeente zijn zo'n driehonderd mensen bekend die van de bijstand moeten leven. Neem van mij aan dat langdurige bijstand armoede is. Het kan gewoon niet dat ambtenaren dat ontkennen. Er is veel verborgen armoede. Ook in Venray. Zelfs mensen met werk kunnen in armoede leven. Een groter wordende groep komt er financieel gewoon niet meer uit."
Aben valt Houben bij: "Een groep die steeds meer met armoede te maken heeft, zijn de zzp'ers. Wie in die groep bijvoorbeeld met arbeidsongeschiktheid krijgt te maken en er niet voor verzekerd is, heeft echt een probleem."
Veel regelingen worden versoberd, weet Houben. "Aan de andere kant gaan de vaste lasten omhoog. De maximale WW-duur is flink gekort naar nu twee jaar. Mensen gaan dus sneller direct vanuit de WW de bijstand in."

Het WIO is ervan overtuigd dat de schuldenproblematiek toeneemt. "Ook in Venray", herhaalt Houben nog maar eens. "Wat we vanuit het veld horen, is duidelijk genoeg."
Aben hoort vanuit diverse vrijwilligersorganisaties geluiden dat zij mensen met weinig geld erop moeten wijzen dat er mogelijkheden zijn voor financiƫle ondersteuning. Zoals Stichting Leergeld, Sportfonds, Meedoe-budget, kwijtschelding enzovoort.

Aben: "Wij vragen ons af waarom die voorlichting niet vanuit de gemeente komt. Schieten de ambtenaren hierin tekort, misschien?"

WIO legt in brief uitspraken ambtenaren voor aan college

Die laatste vraag is het college voorgelegd in een brief die WIO inmiddels bij burgemeester en wethouders heeft afgeleverd. In die brief stellen de WIO-leden ook de in hun ogen laakbare uitspraken van ambtenaren tijdens het symposium aan de kaak. "Als we zo met elkaar in de toekomst om moeten gaan, dan hou ik mijn hart vast", zegt Houben, die dat ook zo in de brief verwoordt.

"Het is natuurlijk te gek voor woorden dat ambtenaren bij voorbaat al geen zin in het symposium hadden. Maar let wel, er zijn zeker ambtenaren die het wel snappen. We willen dat ambtenaren niet boven de mensen, maar naast ze gaan staan. De drempel voor mensen die hulp nodig hebben moet ze laag mogelijk zijn en blijven."
De WIO heeft inmiddels een uitnodiging ontvangen in gesprek te gaan met het college aangaande de brief.