Tien locaties voor zo'n tweeduizend arbeidsmigranten

VENRAY | Het zou zomaar kunnen dat er, zoals het er nu uitziet, bijna tweeduizend bedden voor arbeidsmigranten in de gemeente Venray bijkomen. Die worden dan verdeeld over tien locaties in de gemeente Venray. Het gaat hierbij om grootschalige opvang. Vooral in Oirlo, Ysselsteyn en bij Venrayse industrieterreinen moeten de bedden komen staan.

Twee plannen in Ysselsteyn en eentje in Blitterswijck (Roekenbosch) omvatten in totaal 467 opvangplaatsen. In het Roekenbosch worden 250 arbeidsmigranten gehuisvest door OTTO Workforce. In Ysselsteyn aan de Timmermansweg krijgen 73 buitenlandse werknemers een plek. Op camping De Zwaluw aan de Deurneseweg, waar sinds 2006 al Poolse seizoensarbeiders wonen, komen er nog eens 144 bij.
Zeven principeverzoeken liggen er om arbeidsmigranten huisvesting te bieden in Castenray, Oirlo Wanssum, nog eens Ysselsteyn en Wanssum. Oirlo heeft met De Walnoot, waar 150 arbeidsmigranten leven, al een grootschalige (meer dan vijftig) huisvesting binnen de dorpsgrenzen. Langs de A73 wil Work and Stay er voor Oirlo nog eens 250 plekken toevoegen, bouwbedrijf Hoex wil in samenwerking met projectontwikkelaar Maessen ook zijn steentje bijdragen met 250 slaapplaatsen op bedrijventerrein De Blakt. Ondernemer Ger Camp is voornemens om in de voormalige boerenbond van Castenray 54 bedden voor arbeidsmigranten neer te zetten. Het collectief Hoex/Maessen wil ook 250 internationale werknemers huisvesten bij industrieterrein Smakterheide aan de Spurkt, eenzelfde aantal in Wanssum-Oost en op het bedrijventerrein in Ysselsteyn. GE-Bouw heeft een verzoek ingediend voor 152 plaatsen voor arbeidsmigranten bij Smakterheide.

Oirlo en Ysselsteyn krijgen er honderden bedden bij

Op dit moment zijn er al grootschalige opvanglocaties in Leunen bij Van Osch Groenteproducties (54), De Walnoot in Oirlo (150), De Hulst in Oostrum (250) en bij Vincent van Gogh in Venray (85). Verder verblijven overal in de gemeente Venray vele honderden arbeidsmigranten in verscheidene woningen in de dorpen en in kleinschalige opvang. Hoeveel er dat precies zijn, is onbekend.
Burgemeester en wethouders van Venray geven aan dat arbeidsmigranten voor de regionale economische ontwikkeling van cruciaal belang zijn. Daarbij heeft Venray volgens het college een belangrijke rol. Daar hoort ook bij het meewerken aan grootschalige huisvesting van maximaal 250 bedden per plan. Elk dergelijk initiatief wordt aan de gemeenteraad voorgelegd, is de afspraak.