Leden van TC Oostrum maken zich op voor het jubileum van de club.
Leden van TC Oostrum maken zich op voor het jubileum van de club. Foto: eigen foto

TC Oostrum 40 jaar verhaal inkorten

Oostrum | Tennisclub Oostrum bestaat dit jaar veertig jaar. Het jubileum wordt op zondag 14 april tijdens een receptie gevierd met jubilarissen en leden van 13.30 tot 15.00 uur in de kantine van TC Oostrum. De club werd opgericht op 18 januari 1979.

Het idee om een tennisvereniging in Oostrum op te richten ontstond al in juli 1978 tijdens de bestuursvergadering van SV Oostrum. Het plan was om ook in Oostrum tennisbanen aan te leggen. Na goedkeuring had Ge Mulders op 14 augustus van dat jaar een gesprek met de toenmalige wethouder Jo van Oers. In 1978 werd een werkgroep geformeerd om de tennisbanen te realiseren. Deze groep vrijwilligers hield zich onder andere bezig met de keuze en situering van de tennisbanen, een reglement, het werven van leden en pandbrieven. De keuze viel op kunstgrasbanen, nabij de voetbalvelden en de contributie werd 100 gulden per jaar. Op 18 januari 1979 werd TC Oostrum opgericht en werden 102 senioren en 47 junioren lid. Er werden pandbrieven van 100 gulden verkocht. De firma Van Rattingen uit Oostrum verrichtte het grondwerk bij de aanleg van de eerste tennisbanen in Oostrum. Omdat de tennisbanen nog werden aangelegd weken 100 leden uit naar een gymzaal. Er werd ook een oefenhoek gerealiseerd.

Op 2 september 1979 werden de eerste kunstgrastennisbanen van TC Oostrum door wethouder Jo van Oers geopend en werd de werkgroep vervangen door een bestuur. Er werd tennisles gegeven door Marie Jose Dentjes uit Venlo en in de jaren die volgden werd deelgenomen aan de Venrayse dorpencompetitie. In 1996 waren de tennisbanen na zeventien jaar gebruik aan vervanging toe. VV Oostrum wilde het aantal voetbalvelden uitbreiden en voor TC Oostrum moesten nieuwe tennisbanen komen. Er werd een commissie ingesteld met leden van beide club met als doel uitbreiding, renovatie en advies over de beheersvorm van de accommodatie. Begin 1997 werd besloten dat de tennisbanen bleven liggen en werd aan Edelgras de opdracht gegeven om nieuwe kunststofbanen aan te leggen. Een aanvraag om twee kleedlokalen werd echter door de gemeente Venray afgewezen. In mei van dat jaar konden ook leden van buiten Oostrum lid worden van TC Oostrum.

Na intensief overleg tussen de firma Maessen, de gemeente Venray en de drie Oostrumse sportverenigingen ging iedereen in mei 1998 akkoord met de verplaatsing naar de huidige locatie aan De Sparrendreef 7 in Oostrum. Ook kwam er een derde tennisbaan. In die tijd werd in goed overleg met VV Oostrum en KV Oostrum gekozen voor een nieuwe bestuursvorm en de kostenverdeelsleutel voor het nieuwe sportcomplex goedgekeurd. Door zelfwerkzaamheid en in overleg met aannemer Koenen werd in mei 2000 de fundering van het huidige sportcomplex gestort en kon op 17 november van dat jaar de vlag in top omdat het hoogste punt was bereikt. Op 20 december werd een privatiseringscontact met de gemeente Venray getekend en begin 2001 werd stichting De Spar opgericht met als doel fondswerving ten behoeve van de inrichting. Het nieuwe sportcomplex werd in het weekend van 22, 23 en 24 juni geopend met diverse activiteiten. Gezamenlijk werd er nadien nog gewerkt aan verlichting op de parkeerplaatsen en het betegelen van de fietsenstalling.

Op tennisgebied waren er in 2001 uitwisselingen met tennisverenigingen in Sambeek en zusterverenigingen binnen de gemeente Venray. In 2004 werd het 25-jarig bestaan gevierd met een brunch voor de leden. Vanaf 2012 vinden er jaarlijkse uitwisselingen met De Gagel uit Wanssum en vanaf 2015 met 't Lobke uit Swolgen plaats. Ook werd deelgenomen aan de dorpencompetitie en Venrays Open waar TC Oostrum drie keer de eerste prijs wist te behalen. Vanaf 2012 is TC Oostrum lid van de KNLTB. Vanaf 2014 wordt er met diverse teams ook deelgenomen aan de bondscompetitie. Vanaf 2018 is het bestuur van TC Oostrum in onderhandeling met de gemeente Venray omdat de huidige kunststofbanen door de KNLTB zijn afgekeurd voor competitiewedstrijden. In overleg met de gemeente Venray hoopt de tennisvereniging tot een oplossing te komen.