Yvonne Knapen met haar drie kinderen Fieke, Lynn en Jurre.
Yvonne Knapen met haar drie kinderen Fieke, Lynn en Jurre. Foto: Henk Lammen

'Ik ben zo trots'

Veulen | Drie kinderen met een heel groot hart. Fieke (9), Lynn (7) en Jurre (4) Knapen uit Veulen. Ze namen het initiatief om van strijkkralen werkjes te maken en te verkopen. De opbrengst van de actie gaat naar Hospice Zenit, het centrum voor palliatieve terminale zorg in Venray.

Door Henk Lammen

Ga er maar aan staan. In een relatief kort tijdsbestek vier geliefden verliezen als gevolg van kanker. Yvonne Knapen uit Veulen kreeg het binnen de familie voor haar kiezen. Haar schoonzusje en schoonvader, neefje en uiteindelijk ook haar moeder kwamen te overlijden aan de ziekte. Ze is inmiddels weer in rustiger vaarwater beland. Yvonne lucht haar hart, beseft ook nu pas hoeveel energie het laatste jaar heeft gekost. "Die gebeurtenissen hebben een zware wissel getrokken op de hele familie. Klap op klap hebben we gekregen. Op een gegeven moment was het echt even naar lucht happen. Achteraf besef je pas in wat voor wereld je op dat moment geleefd hebt. Je moet door. Het werk, huishouden en de kinderen die naar school moeten. We bevonden ons in een echte rollercoaster. Er was ook geen tijd voor een rouwproces, om bezig te zijn met verwerken."

Haar drie kinderen beleefden op hun manier de trieste periode. In de huiskamer zijn ze druk in de weer om de werkstukjes met strijkkralen te maken. In een speciaal 'kralenhoekje' ligt een deel van de collectie. Fieke, de oudste, laat trots een houten kistje zien waar de al ingezamelde euro's inzitten. Briefjes en muntjes. In een maand tijd is er al meer dan 100 euro binnen. De komende weken gaan ze nog driftig en enthousiast aan de slag om kleurrijke paaseitjes, uiltjes, ijsjes, bloemetjes, zonnetjes of een pauw te maken. Alles kan, niets moet.

Moeder Yvonne is oprecht trots: "Het mooiste is dat het initiatief voor de actie vanuit de kinderen is gekomen. Toen mijn moeder tijdens haar laatste levensdagen in het hospice verbleef, hebben ze bijna dagelijks ervaren hoeveel goed werk de vrijwilligers daar doen. Hoe betrokken ze zijn met de patiƫnten, maar ook met de naaste familie en andere gasten. Dat heeft diepe indruk op ze gemaakt. Het is voor ons een kostbare herinnering. Fieke kwam uiteindelijk met de vraag 'kunnen wij niks voor de vrijwilligers doen?' Alle drie hebben ze groot respect voor die mensen. Het idee voor de actie was daarmee geboren en zijn ze met strijkkralen werkjes gaan maken. Ik vind het echt knap wat ze doen. Ben zo trots."

De reacties op de actie van haar drie kinderen waren zonder uitzondering hartverwarmend. "Super lieve en heel leuke reacties. Er zijn al veel bestellingen geplaatst en ook donaties binnengekomen. Er zijn zelfs aanvragen om voor de paasdagen iets te maken. De kinderen vinden het geen probleem. Die gaan meteen weer aan de slag." Hoeveel de actie uiteindelijk oplevert is van minder groot belang. "Alle beetjes zijn welkom en helpen. Het belangrijkste is dat de kinderen iets terug willen doen. Op of rond de sterfdag van mijn moeder in mei gaan we het ingezamelde bedrag aanbieden bij Hospice Zenit."