Wim Kunen luistert zondag 14 april de opening van De Peelstreek muzikaal op.
Wim Kunen luistert zondag 14 april de opening van De Peelstreek muzikaal op. Foto: persfoto

Boerenleven in beeld (video)

Venray | Aanstaande zondag, 14 april, vindt de officiële opening van het museumseizoen plaats. In Ysselsteyn blijven ze niet achter: museum De Peelstreek opent op die dag zijn deuren voor het grote publiek. Daarna wordt dat in de periode van april tot en met oktober wekelijks op zaterdagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur gedaan.

Door Dennis Stiphout

Het is een gezellige boel in het museum, deze maandagmiddag. Verschillende vrijwilligers zijn bezig om alles in gereedheid te brengen voor de officiële opening op zondagmiddag. Ze vertellen maar wat graag over de vele verschillenden attributen die het museum sieren. Die zijn vanaf zondag wekelijks weer toegankelijk voor het publiek, dat tijdens een officiële opening al een kijkje kan komen nemen in het museum. "Dat doen we de laatste jaren altijd met een officieel tintje", vertelt voorzitter Lei Potten. "We zetten het museum zo extra in het zonnetje en vestigen wat extra aandacht op wat het allemaal te bieden heeft."

Aanstaande zondag wordt de opening opgeluisterd door Wim Kunen uit Geijsteren, die onder de naam Geutefix optreedt. Middels zelfgemaakte liedjes, veelal in het Geijsters dialect, neemt Kunen de aanwezigen mee in zijn vele belevenissen. Die belevenissen gaan veelal over de natuur en gewone dagelijkse dingen. Het is muziek voor jong en oud met de nodige interactie met het publiek. De instrumenten en zijn muziek passen erg goed in de ambiance van De Peelstreek.

Een ding is duidelijk: het museum heeft véél te bieden. Wie een bezoekje aan het museum brengt, kan zijn ogen uitkijken. Oud servies, vele schilderijen, opgezette dieren, bakkersfietsen of een oude brandkast: niets is te gek in het museum. Er is een zeer uitgebreide collectie van alles wat, ongeveer, tot aan de jaren vijftig van de vorige eeuw te vinden was op het platteland. "Dan gaat het niet alleen om het boerenleven, maar ook allerhande andere kleine ambachten, zoals een smit, timmerman of bakker. Allemaal mensen die ook hun kost verdienden op het platteland om de zaak draaiende te houden", aldus Potten. "Daar hebben we een hele uitgebreide collectie van, zodat mensen kunnen zien hoe het toen werkte. Als mensen hier op bezoek komen, krijgen ze van ons ook altijd deskundige uitleg. Zo komen ze iets te weten over de Peel in de meest uitgebreide zin van het woord en over het ontstaan van Ysselsteyn."

Wie een bezoekje brengt, kan zijn ogen uitkijken

De vele attributen werden door de decennia heen verzameld.. Potten: "Jan Houben en Sjaak Philipsen hadden er een neusje voor als er ergens iets vrij kwam. Als bijvoorbeeld ergens de laatste erfgenaam was gestorven, bleven er allemaal spullen staan. De familie vroeg zich af wat ze ermee moesten en Jan Houben ontfermde zich er dan met Sjaak Philipsen over. Zij hebben ervoor gezorgd dat het een fijn plaatsje in het museum kreeg."

Normaliter betalen volwassenen drie euro entree en kinderen de helft, maar aanstaande zondag mag iedereen gratis naar binnen. "Voor mensen die graag een keer kennis willen komen maken, is het de ideale gelegenheid", aldus Potten. "Om twee uur start het optreden van Wim Kunen. Naast onze openingstijden op de zaterdagmiddag zijn we ook op afspraak geopend. We hebben een heel arrangement voor groepen."

Vragen kunnen altijd beantwoord worden. "We zijn met een tien- tot twaalftal vrijwilligers die door het museum lopen, mochten er vragen zijn. Het moet gek lopen wil een van onze vrijwilligers de vragen niet kunnen beantwoorden."

Het wordt zondag ongetwijfeld een gezellige boel in Ysselsteyn. Het optreden van Geutefix start om 14.00 uur. Potten hoopt dan ook dat het publiek enigszins op tijd komt: "Als mensen dat willen meepikken, worden ze wel verzocht om om twee uur hier binnen te zijn", zegt de voorzitter van het bestuur met een knipoog.