De familie Kusters met (vlnr) Anne, moeder Sandra, Femke, vader Frank en Jelle.
De familie Kusters met (vlnr) Anne, moeder Sandra, Femke, vader Frank en Jelle. Foto: Henk Lammen

Hoogbegaafdheid: taboe

VENRAY | De familie Kusters is met drie uitzonderlijk hoogbegaafde kinderen een bijzonder gezin. 'Dan hoeven jullie je in elk geval geen zorgen te maken dat ze op school niet meekunnen', krijgen de ouders Sandra en Frank (beiden 34 jaar) weleens te horen. Niets blijkt minder waar. Daarom namen ze het initiatief voor de oprichting van een speciale school voor hoogbegaafden in Venray. Een stormloop aan reacties is het gevolg.

Door Henk Baltussen

Dat hoogbegaafde kinderen vaak niet meekunnen op de basisschool, kan als een contradictie worden gezien. Maar Frank Kusters legt graag uit dat dat geenszins het geval is. "In het begin van de kleuter- en basisschooltijd komen de verschillen met de andere kinderen langzaam tot uiting. Gaandeweg worden die groter en missen hoogbegaafden steeds meer uitdaging. Ze moeten zich vaker aanpassen aan hun omgeving. Dat kan depressie, faalangst en thuis komen zitten tot gevolg hebben."
Anne is acht en de oudste bij de familie Kusters. Als peuter leerde ze makkelijk, in groep 1 en 2 begon ze al met lezen en schrijven. "We hadden het er met de school over en kregen het advies om Anne nog maar even lekker te laten kleuteren", zegt Sandra. "Dat ze mogelijk hoogbegaafd zou zijn, daar dachten we niet aan. Het is nog steeds wel een taboe."
Annes rapportcijfers werden hoger, in groep 3 had ze lezen en schrijven al onder de knie. In plaats van boom, roos, vis te leren, net als haar klasgenootjes, begon ze de Kronieken van Narnia te lezen. "In groep 4 zat ze op groep 8-niveau", legt Frank uit.
Op een gegeven moment werd geopperd dat Anne wel eens hoogbegaafd zou kunnen zijn. Frank: "Vorig jaar mei besloten we voor een test. Die kost enkele duizenden euro's. Via de school De Klimboom, waar onze kinderen zitten, betaalde de gemeente het onderzoek. Gezegd moet dat De Klimboom prima meewerkt."

Drie kinderen met een IQ van rond 145

Afgelopen november werd Anne getest door een speciaal bureau uit Asten. Wat werd vermoed, werd duidelijk. Ze scoorde een IQ van bijna 145, wat in de categorie uitzonderlijk hoogbegaafd valt. Wie een IQ van meer dan 130 heeft, wordt over het algemeen als hoogbegaafd beschouwd. Inmiddels zijn ook Femke (6) en Jelle (4), de andere twee kinderen van Frank en Sandra, getest. Zij zitten in hetzelfde IQ-spectrum als Anne. Hoogbegaafdheid is erfelijk. Frank bleek met zijn IQ na een test onlangs, ook in het hoge IQ-spectrum te vallen. "Dat verklaart achteraf waarom ik het op school vaak niet makkelijk had", aldus de geboren Oirlonaar, die universitaire wiskunde studeerde.
Frank: "Een hoogbegaafdenschool heeft Venray niet. Die in Deurne zit vol, Cuijk ligt voor ons te ongunstig en in Venlo laten ze alleen kinderen uit Venlo toe." Voor Frank en Sandra het sein de koe bij de horens te pakken. Ze trokken bij de Venrayse scholenkoepel SPOV aan de bel. "De reactie was eerst gereserveerd", volgens Frank. "Toen we vertelden dat meer ouders interesse hebben en Deurne ons eventueel wil helpen, veranderde de houding." SPOV schrijft nu een beleidsplan, Frank en Sandra hebben inmiddels reacties van bijna veertig gezinnen en twintig professionals uit het onderwijs en jeugdzorg. Frans en Sandra hebben goede hoop dat de speciale school in Venray er komt.
Info: www.hbschoolvenray.nl