RooyNet verrijkt met De Schans uit Castenray

Castenray | Maandenlang is er door vrijwilligers van het Historisch Platform Venray (HPV) intensief gewerkt om dorpsblad De Schans ook buiten Castenray bekendheid te geven. Het begon met weekblad Peel en Maas dat met uitzondering van enkele jaargangen vanaf 1880 op RooyNet is in te zien. Ook de in 1944 en 1945 verschenen oorlogsuitgave De Zwijger staat op RooyNet.


Het scannen en op RooyNet plaatsen van het Venrayse weekblad gebeurde door een gespecialiseerd bedrijf. Weekblad Peel en Maas is qua bladformaat dan ook van een andere orde van grootte dan de dorpsbladen. Deze worden vrijwel alle op A4 of A5 formaat uitgegeven.
De eerste editie van dorpsblad De Schans verscheen op 1 oktober 1971 op initiatief van de Castenrayse dorpsraad.

De wens van een eigen dorpsblad was geuit door een aantal plaatselijke verenigingen. Zij wilden hun activiteiten breder in de belangstelling plaatsen en met een dorpsblad kon elke vereniging de losbladige berichtgeving aan de leden voortaan in een wekelijks verschijnend krantje kwijt. Ook de kerk en de school konden hun berichten dorpsbreed bij alle inwoners krijgen. De abonnementsprijs van de eerste jaargangen bedroeg slechts drie gulden per jaar. Daar hoefde niemand het voor te laten en vrijwel elk gezin had dan ook een abonnement. Enkele vrijwilligers zorgden voor het uittypen van de overwegend handgeschreven berichten die bij de redactie binnenkwamen. Daarna kon het blad gestencild, samengeraapt en geniet worden.

De toenmalige voorzitter van de dorpsraad schreef in de eerste editie onder meer het volgende: "Wordt abonnee en U blijft op de hoogte van alles wat er gebeurt in Uw dorp! U hoeft dan niet meer naar het dorp om het nieuws en de mededelingen der verenigingen te lezen; het wordt thuisgebracht! Bovendien hoeft U dan ook niet rond te vertellen 'dat Uw biggen ter verkoop gereed zijn' of dat U bloemkool hebt. Een enkel briefje en het hele dorp weet het."
Hadden de eerste blaadjes een omvang van vijf tot tien pagina's, tegenwoordig telt het Castenrayse dorpsblad ruim twintig A4-pagina's. Het scannen van elke pagina door de HPV-vrijwilligers is dan ook een monnikenwerk geweest. Na het scannen werden de in totaal vele tienduizenden pagina's ook nog eens netjes 'opgepoetst' en vervolgens werden ze omgezet in een pdf-bestand, waarna ze op RooyNet geplaatst werden. Niet alle jaargangen van De Schans staan op RooyNet. Van 1971 tot en met 2010 is De Schans op de RooyNet-website geheel doorzoekbaar met trefwoorden te vinden. Toets in 'biljartclub' en alle artikelen met dit trefwoord komen te voorschijn. En zo werkt het eveneens bij weekblad Peel en Maas en bij de andere dorpsbladen die op RooyNet staan.
In Castenray is men blij dat nu zelfs emigranten in Canada of Australië de oude 'Schânse' kunnen inzien. Uiteraard met dank aan de HPV-vrijwilligers die deze gigantische klus geklaard hebben.