Tbs-patiënt in hoger beroep

Den Bosch | De 35-jarige tbs'er Henk van der V., die door de rechtbank in Roermond is veroordeeld voor de verkrachting van een vrouw in Oostrum tijdens een proefverlof, blijft volhouden dat hij onschuldig is. De man spande daarom hoger beroep aan tegen het vonnis van drie jaar cel en vernieuwde tbs met dwangverpleging.

Door Geert van der Star

Het toen 21-jarige slachtoffer fietste volgens eigen zeggen op 9 december 2016 vanuit haar werk in Venray naar huis. In Oostrum merkte ze dat er een man achter haar aan fietste. Hij zei tegen het slachtoffer 'dat het een overval was'. De man voegde daaraan toe dat hij een mes had, maar er zou niets gebeuren als het slachtoffer zich stil zou houden.

De vrouw moest met hem meegaan, een straatje in, rechts na het viaduct. Halverwege dit weggetje dwong de man het slachtoffer stoppen. Hij vroeg om een tongzoen. De vrouw weigerde. "Doe nou maar één kusje, dan laat ik je weer gaan", zei de aanvaller. De vrouw gaf de zoen. Daarna volgde zeer vergaand seksueel geweld.

Het slachtoffer deed aangifte na de verkrachting, maar werd in eerste instantie niet geloofd door de agenten tegen wie zij haar verhaal vertelde. Die ondervroegen haar op bijzonder grove en intimiderende wijze. De Volkskrant berichtte in augustus 2018 dat de politie hier achteraf excuses voor heeft aangeboden. Dat de vrouw wel degelijk verkracht was, bleek nadat het Nederlands Forensisch Instituut een DNA match vond tussen de verkrachter en Van der V. Deze man zat op dat moment al zeventien jaar in een tbs-kliniek voor de moord op een 16-jarig meisje.

De verdachte weigerde in eerste instantie zelf een verklaring af te leggen over de gebeurtenissen tijdens zijn proefverlof van de Rooyse Wissel. Hij wilde eerst het dossier lezen, met onder meer de verklaring van het slachtoffer.

Van der V. beweerde daarna dat het seksueel contact was geïnitieerd door de vrouw. De rechtbank vond zijn verklaring 'minder betrouwbaar' dan als hij diezelfde verklaring zou hebben afgelegd zonder 'voorafgaande kennisname van de stukken'.

Zijn advocaat vroeg dinsdagmiddag bij het gerechtshof in Den Bosch of hij het slachtoffer als getuige kon verhoren. Hij stelde dat er 'tegenstrijdigheden' in de verklaring van het slachtoffer zaten en vond dat hij in staat moest worden gesteld om deze 'op betrouwbaarheid te testen'. De rechtbank in Roermond wees dit verzoek eerder af. Het gerechtshof keek nogal sceptisch naar dit verzoek en besloot uiteindelijk een psycholoog te benoemen die moest rapporteren of de vrouw in staat was als getuige verhoord te worden. Andere 'onderzoekswensen' moesten nog worden 'onderbouwd' door de advocaat. Hierover stelde het gerechtshof ook de beslissing uit.

De rechtszaak wordt op 25 juni voortgezet.


Cabaretavond ZijActief Oostrum

Oostrum | ZijActief Oostrum houdt op donderdag 25 april de cabaretavond Met 'n lach en 'n traan over de ziekte van Alzheimer door onder meer Miranda Haegens.

Er worden humoristische sketches, liedjes en gedichtjes over alzheimer en dementie ten gehore gebracht. De avond begint om 20.00 uur en wordt gehouden in D'n Oesterham in Oostrum.