Is het stemburo of stembureau?

VENRAY | Waarom gebruikt de gemeente Venray het woord stemburo op wegbewijzeringsborden terwijl de officiële spelling stembureau is? Die vraag stelt Laura Puts, commissielid van Venray Lokaal, aan burgemeester en wethouders van Venray.

Ze vraagt opheldering hierover naar aanleiding van de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen van 20 maart. Ook kreeg ze klachten dat stemhokje te 'open' zouden zijn en de wachtrijen te dicht op de hokjes stonden. Puts vraagt het college de stemhokjes voortaan zo in te richten dat de ingang ervan niet in het verlengde staat van de wachtrij. Een rode wachtstreep, zoals bij de huisarts of apotheek, zou daarbij een welkom hulpmiddel bij zijn. Ook wil ze weten waarom niet alle stemhokjes van led-verlichting waren voorzien.
Tevens constateerde Puts bij kiezers de nodige onduidelijkheid rondom het stemmen. Inwoners blijken volgens het Venray Lokaal-commissielid niet te weten dat een stemformulier één keer fout mag worden ingevuld (dat dan nog mag worden ingewisseld voor een nieuw), wat het maximaal aantal volmachten is en wat de openingstijden zijn van het stembureau.

Puts wil ook dat alle stemlokalen in de toekomst honderd procent toegankelijk zijn voor mensen met een lichamelijke beperking. Dat was tijdens de laatste verkiezingen in Venray nog niet zo. Ook wil Venray Lokaal van de hoed en de rand weten over het centraal tellen van stemmen dat in maart voor het eerst werd gedaan. In Venray verliep dat niet geheel vlekkeloos. Puts wil tevens weten of er al plannen zijn om nog betrouwbaarder en sneller te gaan tellen. De eerstvolgende verkiezingen zijn 23 mei voor het Europees Parlement.