'Met een lachertje afdoen'

VENRAY | De Participatieraad Kamer Werk, Inkomen, Onderwijs (WIO) is verbijsterd over het gedrag van ambtenaren die 14 maart aanwezig waren bij het symposium Met elkaar; Venray tegen armoede. WIO: 'Onbegrijpelijk bijvoorbeeld dat ze zeggen de voedselbank in Venray onnodig te vinden'.

Door Henk Baltussen

De Participatieraad WIO, een officieel adviesorgaan van het college, was met vier vertegenwoordigers aanwezig bij het symposium, onder wie Hans Aben en Lydi Goedee. Ook verschillende andere instanties die met armoedebeleid van doen hebben, waren erbij. "Er zou worden teruggeblikt op drie jaar armoedebeleid", zegt Aben, die ook voorzitter is van Netwerk Lokaal FNV Limburg Noord. "Dat is niet gedaan. Wel prees de gemeente zichzelf voor het gevoerde armoedebeleid. Onbegrijpelijk als je bedenkt dat maandelijks maar acht tot tien mensen kunnen worden geholpen via de schuldhulpverlening. Waar dit door komt, we weten het niet. Door tijdgebrek misschien, tekort aan menskracht, het bleef onbekend. We kregen ook niet te weten hoeveel aanmeldingen er maandelijks zijn, welk percentage op de wachtlijst komt en hoeveel er dat zijn. Wat we wilden horen was hoe ambtenaren willen werken om meer tijd voor de mensen te krijgen. Het gebeurde niet."
De ontkenning door ambtenaren dat er armoede zou zijn in Venray vinden Aben, Goedee en WIO-voorzitter Gerry Houben onbegrijpelijk . Goedee, vrijwilliger bij de Buurtcirkel Venray en mantelzorger, maakt zich nu nog kwaad dat ambtenaren geen oor hadden voor suggesties aangaande nieuw armoedebeleid in Venray. "Een nieuw plan van aanpak was al zo goed als klaar", kregen we te horen van ambtenaren van de schulddienstverlening. "Onze opmerkingen werden letterlijk met een lachertje afgedaan. Ze konden niet openstaan voor nieuwe ideeën. 'Wat we nu hebben liggen, daar gaan we mee door', werd ons verteld. Als klap op de vuurpijl lieten ze weten dat het plan van aanpak misschien wel niet door kan gaan. Voor 2020 zou het onzeker zijn of er wel geld genoeg is voor het plan."
Tevens verbeet Aben zich tijdens het symposium over opmerkingen van ambtenaren zoals: 'Als ik bij mensen aan de deur kom en er lopen drie honden rond of er wordt gerookt, dan zegt mij dat al genoeg'. Dus mensen die arm zijn moeten hun hond of kat maar de deur uit doen. Zo denigrerend, zo´n houding. En dat de voedselbank in Venray niet nodig is, die opmerking kan al helemaal niet."
Lees verder op pagina 7