Dwangsom voor veehouder Leunen

VENRAY | Veehouder Van den Biggelaar aan de Breevennenweg moet het mesttransportbedrijf op dat adres opheffen. Dat hebben burgemeester en wethouders van de gemeente Venray het bedrijf kenbaar gemaakt. Voor elke overtreding staat een dwangsom van duizend euro.

Door Henk Baltussen

De overtreding van Van den Biggelaar staat niet op zich. Al jarenlang veroorzaakt de veeboer overlast in de buurt, volgens een familie (naam bij de redactie bekend) die kort in de buurt van de stallen en de mestverwerkingsinstallatie woont. Stank en verkeersoverlast zijn de grootste klachten van de familie die al menig handhavingsverzoek aan de gemeente heeft gericht. Het stel laat zich sinds een jaar of twee bijstaan door jurist Valentijn Wösten. "Toen ik dat op me nam lag er al een dik dossier over Van den Biggelaar. Het gaat om illegaal mesttransport, illegale aanwezigheid van vrachtwagens, een illegale luchtwasser en de aanplant rond zijn bedrijf voldoet niet. Twee woningen staan op korte afstand van de stallen. Daar wordt geen rekening mee gehouden. De gemeente Venray houdt er een beleid op na van pappen en nathouden. Het ene handhavingsbesluit ligt er amper, of het wordt even later al weer ingetrokken. Aanvankelijk lag er ook nog een uitbreidingsverzoek van Van den Biggelaar om op de Breevennenweg meer varkens te gaan houden. Die aanvraag ligt nu plat omdat er combiluchtwassers bij waren betrokken." Omdat die luchtwassers minder stank en ammoniak verwijderen dan aanvankelijk werd gedacht, zijn ze waarschijnlijk niet vergunbaar.
De laatste brief van Wösten namens de klagende familie aan het college was van 28 februari. Uit die brief blijkt dat B en W op 15 november 2018 een termijn van handhavingsverzoek, dat op die datum al de maximale termijn van zes weken had bereikt, nog eens te verlengen. In de brief van eind februari liet Wösten weten dat die termijn al enkele maanden is overschreden. 'U laat de familie hiermee onduldbaar in een rechtsonzekere positie verkeren, naast de ondervonden overlast die mede moet worden toegeschreven aan uw gebrekkig optreden', laat Wösten het college weten. Vervolgens legden B en W Van den Biggelaar de dwangsom op. Daarmee zijn andere illegaliteiten bij Van den Biggelaar volgens Wösten nog niet opgelost.
"Omwonenden blijven in de stank zitten. Het college is niet vooruit te branden. Het is rommelwerk en een verkeerd signaal naar de veehouder die de hand boven het hoofd wordt gehouden. De ondernemer hoort zonder flauwekul gebonden te worden aan de milieuwetgeving." Hieronder rechts reactie van Van den Biggelaar.