Afbeelding
Foto:

Herman Schim van der Loeff (1891-1945)

Venray | Herman Johan Schim van der Loeff werd op 12 mei 1891 in Gouda geboren. Op 14 november 1917 trouwde hij in Nieuwendam met Klasina Elisabeth (roepnaam Lenie) Dijkman.

Het echtpaar kreeg tussen 1918 en 1932 negen kinderen. Herman was arts en Lenie was verpleegster. Zijn studie geneeskunde deed Herman in Leiden. Op 2 maart 1919 kwam het echtpaar vanuit Nieuwendam naar Venray. Herman werd benoemd tot geneesheer aan het krankzinnigengesticht voor vrouwen Sint Anna. Ze namen hun intrek op St. Annalaan 4. Hij werkte in het gesticht samen met dokter Antoon Janssen die sinds 1898 in Venray als huisarts werkzaam was. Op 1 september 1919 werd Herman benoemd tot geneesheer-directeur als opvolger van dr. H.J. Lubberman, die benoemd werd tot inspecteur voor het staatstoezicht op krankzinnigen en krankzinnigengestichten. Hij organiseerde vele verbeteringen op het instituut. Geregeld werd Herman gevraagd om, ten behoeve van de rechtspraak, een rapport op te maken omtrent de geestesvermogens van een verdachte.

In juni 1930 verscheen er van de hand van de katholieke psychiaters Schim van der Loeff en Barnhoorn het leerboek Zielszieken en hunne verpleging. Barnhoorn was ook psychiater op Sint Anna. Het bleek vele jaren het standaard leerboek te worden bij de opleiding tot psychiatrisch verpleegkundige. In maart 1932 werd het koperen dienstjubileum, geheel in de geest van de grote werker, in intieme kring gevierd. In september 1933 bestond Sint Anna 25 jaar. Inmiddels werden er 700 patiënten verpleegd door een honderdtal eerwaarde zusters en verpleegsters. In september 1933 werd Herman benoemd tot officier in de orde van Oranje-Nassau. In maart 1934 werd Herman door de paus benoemd tot ridder in de orde van de H. Gregorius den Groote.

Op 31 augustus en 1 september 1944 vierde Herman zijn 25-jarig jubileum als geneesheer-directeur. Wegens de oorlogsomstandigheden was het Hermans uitdrukkelijke wens dit jubileum in beperkte kring te vieren. Op 31 augustus was het feest voor het bestuur, de doctoren, religieuzen, verpleegsters en overige medewerkers. Op 1 september was het feest voor de verpleegden in de vorm van een tuinfeest, optocht en Vlaamse kermis.

Op 30 september begon het eerste bombardement. Sint Anna lag precies in de vuurlinie tussen de Duitsers en de Engelsen. In die tijd waren er ongeveer duizend Duitse soldaten op het terrein gelegerd. De patiënten en personeel werden gedwongen in de kelders te bivakkeren. Tot 18 oktober duurden de bombardementen en beschietingen, waardoor de mooie paviljoens zwaar gehavend werden. Heel Venray en in het bijzonder Sint Anna had het zwaar te voorduren. Er waren onder de verpleegden en medewerkers doden te betreuren en er waren vele gewonden. Op last van de bevrijders moesten de bewoners van Sint Anna evacueren en onder Hermans leiding kwam een deel van zijn patiënten en medewerkers terecht in de Karel I sigarenfabriek aan de Nachtegaallaan in Woensel, een stadsdeel van Eindhoven. Tijdens een wandeling, vergezeld door zijn oudste zoon Herman, in de Eindhovense straten overleed Herman op 27 december 1944 aan een hartstilstand. Daarna was de begrafenis op een kerkhof in Eindhoven. Op 5 november 1945 werd Herman herbegraven op het kloosterkerkhof van Sint Anna. Nu is zijn graf te vinden op Vak O van begraafplaats Boschhuizen. Lenie overleed in Venray op 25 november 1962.

Deze biografie is een samenvatting. De volledige versie is op RooyNet te lezen. Deze is te vinden via homepagina onder webexposities/ biografieën.