De familie Van de Ven-Willems rond 1948.
De familie Van de Ven-Willems rond 1948. Oude foto

Familie Van de Ven

Door de hele geschiedenis heen zijn paarden geweldige helpers van de mens geweest en op allerlei manieren gebruikt. En niet alleen als last- en trekdier, maar ook in oorlogstijd.

Denk aan de strijdwagens van de oude Egyptenaren en Romeinen, de paarden die de geharnaste ridders moesten dragen en zelfs tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog zijn paarden nog volop ingezet bij het vervoer van voorraden, oorlogstuig en soldaten. Vóór de mechanisatie deden paarden het zware werk op het land, maar met de opkomst van landbouwmachines daalde het aantal werkpaarden geleidelijk. Tegenwoordig worden ze nog overwegend gebruikt voor de hobbysport. En daar blijken het trouwe en verstandige dieren die hun bazen of baasjes veelal niet teleurstellen. In de tijd dat paarden gebruikt werden op het land, ontstonden in onze streek ook de eerste ruiterverenigingen. De belangstelling voor de ruitersport was mede te danken aan de cavalerie. In dit destijds belangrijke legeronderdeel dienden vooral boerenzoons die in militaire dienst ervaring opdeden als ruiter. Hieruit ontstonden in de jaren twintig van de vorige eeuw de landelijke ruiterverenigingen. Ruitervereniging St. Isidorus Venray werd in mei 1946 in café Odenhoven aan de Overloonseweg opgericht. De eerste voorzitter was Grad Geurts die het initiatief voor de oprichting had genomen. Voorheen bestond al 'Rijvereniging Venray' die niet bij de LLTB was aangesloten en jaarlijks de Cross Country organiseerde. Op de foto de familie Van de Ven-Willems rond 1948 voor hun café aan de Hagelweg. Ze zitten op paarden van Ruitervereniging Isidorus, die in het café het clubhuis had. V.l.n.r.: Johan; Henk: Sjaan van de Ven-Willems met Nellie; Teng van de Ven.

Foto: Gemeentearchief Venray collectie Harrie Coopmans/Jan van der Putten. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.

Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray